13,7 miljoen € voor Brugse Xaverianensite
De stad Brugge realiseert op de Xaverianensite in Sint-Michiels een multifunctioneel gebouw (sportzaal, bibliotheek en sociale ontmoetingsruimte) en omgeving. Brugge investeert 13.730.109,80 € voor het gebouw, de ondergrondse parking en de omgevingsaanleg.
Het consortium met Polo Architects, Tractebel Engineering nv en BurO Groen werd aangesteld als architectenbureau & ontwerpteam. Het uitwerken van het aanbestedingsdossier duurt nog tot april. Voor het goedkeuren van het aanbestedingsdossier en de publicatie is er tijd van mei tot juni. Het openen van de inschrijvingen, de gunning en het aanvangsbevel volgen dan in de periode van augustus tot september. Een maand later moeten dan de voorbereidende werken starten. De oplevering staat op het programma voor het voorjaar van 2019.
Sportzaal
Het multifunctionele complex wordt een energiezuinig gebouw. Voor sport is er 2.140 m² vloeroppervlakte. De sportzaal met bergruimte zal geschikt zijn voor zaalvoetbal, handbal, minivoetbal, basketbal, volleybal en badminton. Daarnaast is er ook een gevechtsportzaal, die ook bruikbaar is voor bewegingsrecreatie, en een danszaal. Er zijn tien kleedkamers (acht reguliere en twee scheidsrechterlokalen), sanitair, een ehbo-lokaal, een lokaal voor de toezichter en twee kleedkamers voor personen met een beperking. Materiaal van sportclubs kan in een berging worden geplaatst. Ook voor de krachtbalclub wordt accommodatie voorzien.
Buiten worden nieuwe sportvelden aangelegd: twee krachtbalvelden en een omnisportveld. Deze velden worden maximaal geïntegreerd in de parkzone. Rond de sportvelden worden tribunes voorzien aan de zijde van het gebouw. Rond het omnisportveld en aan de korte zijdes van de krachtbalvelden worden vangnetten geplaatst. Aan het omnisportveld worden enkele zitbanken geplaatst.
Cultuur
Voor het aspect ‘cultuur’ is er een ruimte van iets meer dan 700 m². In het gebouw komt een polyvalente cultuurzaal, geschikt voor een ruim aanbod aan activiteiten voor verschillende verenigingen met bijbehorende bergruimte. Er zijn vier akoestisch-geïsoleerde repetitielokalen. Daarnaast zijn er vier polyvalente ruimtes voor verenigingen (vergaderzalen/expositieruimte) en twee vergaderzalen.
Bibliotheek
Het bibliotheekfiliaal van 540 m² zal bestaan uit o.m. een onthaalbalie, een ontmoetingsruimte, digitale werkplekken, en personeelsruimtes voor het bibliotheekpersoneel. In de sociale ontmoetingsruimte (400 m²) komt een cafetaria met mogelijkheid om warme maaltijden te serveren. De gemeenschappelijke delen omvatten 232 m² (algemene inkomhal, publieke toiletten, vestiaire, gangen, technische ruimtes en liften).
Omgevingsaanleg
De omgevingsaanleg zal de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het nieuwe multifunctionele centrum versterken. Het stadsbestuur wil een kwalitatieve omgeving die de bestaande gebouwen, de te behouden faciliteiten en de nieuwe ontwikkelingen op de site tot hun recht laten komen. Hierbij blijft het overzicht op de site bewaard en wordt er ruimte gelaten voor groen en vrije tijd. Een algemeen gevoel van veiligheid op de site vormt een belangrijk aandachtspunt.
Door een knip in de Xaverianenstraat worden het nieuwe multifunctionele complex en de site Vives enkel bereikbaar voor auto’s en motors die van de Koningin Astridlaan komen. Het doodlopende stuk eindigt op de rotonde en geeft toegang tot de inrit naar de ondergrondse parking. Zo wordt het sluipverkeer van de Xaverianenwijk gebannen. Het fietspad richting centrum Brugge wordt omgeleid ten oosten van het landhuis.
Er komt een ondergrondse parking die plaats biedt voor 232 auto’s en 103 fietsen. Bovengronds worden verspreid over de volledige site drie groepen met fietsstallingen voorzien: aan de hoofdinkom, aan de sportvelden en aan de inkom van de tennisclub.
Er wordt een zoenzone voorzien en de as van de Vives-site voor zwakke weggebruikers wordt doorgetrokken over de openbare weg. In de oostelijke zone van het plein wordt een laad- en loszone aangelegd voor het bevoorraden van de cafetaria en de tennisvereniging.
Alle informatie over dit project staat op www.brugge.be/xaverianen.