23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden
De oproep voor kandidaat-Nationale Parken Vlaanderen en kandidaat-Landschapsparken heeft in totaal 23 kandidaten opgeleverd. Dertien gebiedscoalities dienden een kandidatuur in voor erkenning tot Landschapspark, tien andere hebben ambitie om uitgeroepen te worden als Nationaal Park Vlaanderen.
Op 19 april lanceerden Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de open oproep voor Nationale Parken en Landschapsparken. Kandidaten konden tot 15 september een conceptnota indienen.
De tien kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen zijn: het Nationaal Park Hoge Kempen (bestaand); de Brabantse Wouden;
Bosland; de Kalmthoutse Heide; het Grote Netewoud; het Brugs Polderland; de Demervallei; Rivierenland; de Scheldevallei en Taxandria.
“Historische gebouwen, sites en landschappen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving, ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Het is daarom van belang om zorg te dragen voor deze sites en ze op een goede manier door te geven aan toekomstige generaties. De vele kandidaten voor de titel van Landschapspark vormen een garantie dat het verhaal van een dorp, een stad, een natie ook in de toekomst blijft verteld worden”, vervolgt minister Diependaele.
Vervolgtraject
De jury voor de Landschapsparken staat onder voorzitterschap van Sylvie Van Damme, onderzoeker landschapsontwerp van HOGent en HOWest. Zij krijgt gezelschap van onder andere Theo Spek (professor landschapsgeschiedenis universiteit Groningen), Adriaan Haartsen (directeur Nederlands adviesbureau Lantschap), Sebastien Lizin (assistent professor omgevingseconomie universiteit Hasselt) en Filip De Rynck (hoogleraar bestuurskunde Universiteit Gent). Ook deze groep wordt bijgestaan door de experts van de Vlaamse overheid.
De geselecteerde kandidaten starten vervolgens begin 2022 een begeleidingstraject voor de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. Elke kandidaat ontvangt daarvoor ook ondersteuning. Op het einde van het begeleidingstraject, eind maart 2023, beoordelen de jury’s het masterplan en het operationeel plan. In een laatste stap, midden 2023, volgt de eigenlijke erkenning van een kandidaat als Nationaal Park Vlaanderen of Landschapspark door de Vlaamse regering.
Bij een Landschapspark ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. In een Landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand. Bij een Nationaal Park Vlaanderen ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. Vlaanderen wil een handvol Nationale Parken met internationale uitstraling oprichten. Die gebieden moeten op langere termijn een natuurkern van 10.000 ha groot vormen en voldoende robuust zijn om hun uitzonderlijke natuur duurzaam te beschermen.