Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

De oproep voor kandidaat-Nationale Parken Vlaanderen en kandidaat-Landschapsparken heeft in totaal 23 kandidaten opgeleverd. Dertien gebiedscoalities dienden een kandidatuur in voor erkenning tot Landschapspark, tien andere hebben ambitie om uitgeroepen te worden als Nationaal Park Vlaanderen.

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden
Twee jury’s onder leiding van econoom Geert Noels (Nationale Parken) en landschapsexpert Sylvie Van Damme (Landschapsparken) gaan nu aan de slag om te beoordelen of de kandidaturen aan alle voorwaarden voldoen. De kandidaten worden vervolgens begeleid in de opmaak van een sterk masterplan dat in het voorjaar 2023 moet leiden tot een finale keuze voor drie bijkomende Nationale Parken en drie Landschapsparken.
 
Op 19 april lanceerden Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de open oproep voor Nationale Parken en Landschapsparken. Kandidaten konden tot 15 september een conceptnota indienen.
 
De tien kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen zijn: het Nationaal Park Hoge Kempen (bestaand); de Brabantse Wouden;
Bosland; de Kalmthoutse Heide; het Grote Netewoud; het Brugs Polderland; de Demervallei; Rivierenland; de Scheldevallei en Taxandria. 
 
De dertien kandidaten voor de titel Landschapspark zijn: Boerenlandschap Pajottenland; Bulskampveld; De Merode; De Westhoek, van de bergen naar de zee; De Wijers; Grenzeloos Bocagelandschap; de Grenzeloze Getevallei; het Hart van Haspengouw; Kempen-Broek; de Kleine en Grote Nete; het RivierPark Maasvallei; de Vlaamse Ardennen en de Zwinstreek.
 
“Natuur staat centraal in het Vlaamse beleid. Stellingen dat Vlaanderen hiervoor te klein is, moeten definitief naar de prullenmand. We gaan ruimte maken. Deze enorm grote respons toont aan dat het enthousiasme op het terrein groot is om de potentie van onze natuur en onze prachtige landschappen en erfgoed voluit te benutten. Een Nationaal Park bewijst trouwens niet alleen op het vlak van natuur en milieu zijn meerwaarde, het is ook een economisch rendabel ‘product’ en kan een echte motor zijn van de streekontwikkeling. Dat lokale besturen, het middenveld, private eigenaars en Vlaanderen hier de handen in elkaar slaan juich ik ten volle toe en ik dank hen daar ook voor. Ongeacht of ze de titel finaal binnenhalen of niet zorgt zo’n samenwerking voor een meerwaarde op het terrein”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir.
 
“Historische gebouwen, sites en landschappen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving, ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Het is daarom van belang om zorg te dragen voor deze sites en ze op een goede manier door te geven aan toekomstige generaties. De vele kandidaten voor de titel van Landschapspark vormen een garantie dat het verhaal van een dorp, een stad, een natie ook in de toekomst blijft verteld worden”, vervolgt minister Diependaele.
 
Vervolgtraject
 
Twee onafhankelijke jury’s (één voor elk parkstatuut) met experts uit binnen- en buitenland beoordelen nu of de kandidaturen aan alle voorwaarden voldoen. Econoom Geert Noels is voorzitter van de jury voor de Nationale Parken Vlaanderen. Hij wordt vergezeld door onder meer Janneke van Montfort (manager Nationale Parken Bureau Nederland), Georgette Leltz (Directeur Nationaal Park Hollandse Duinen), Luc Bas (Europees directeur van de natuurkoepel IUCN), Jan van der Borg (hoogleraar toerisme in Leuven en Venetië). Zij worden ook bijgestaan door experts van de Vlaamse overheid.
 
De jury voor de Landschapsparken staat onder voorzitterschap van Sylvie Van Damme, onderzoeker landschapsontwerp van HOGent en HOWest. Zij krijgt gezelschap van onder andere Theo Spek (professor landschapsgeschiedenis universiteit Groningen), Adriaan Haartsen (directeur Nederlands adviesbureau Lantschap), Sebastien Lizin (assistent professor omgevingseconomie universiteit Hasselt) en Filip De Rynck (hoogleraar bestuurskunde Universiteit Gent). Ook deze groep wordt bijgestaan door de experts van de Vlaamse overheid.
 
De geselecteerde kandidaten starten vervolgens begin 2022 een begeleidingstraject voor de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. Elke kandidaat ontvangt daarvoor ook ondersteuning. Op het einde van het begeleidingstraject, eind maart 2023, beoordelen de jury’s het masterplan en het operationeel plan. In een laatste stap, midden 2023, volgt de eigenlijke erkenning van een kandidaat als Nationaal Park Vlaanderen of Landschapspark door de Vlaamse regering.
 
Bij een Landschapspark ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. In een Landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand. Bij een Nationaal Park Vlaanderen ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. Vlaanderen wil een handvol Nationale Parken met internationale uitstraling oprichten. Die gebieden moeten op langere termijn een natuurkern van 10.000 ha groot vormen en voldoende robuust zijn om hun uitzonderlijke natuur duurzaam te beschermen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten