Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

90 miljoen € voor ombouw wegverlichting

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat 75.000 lichtpunten in eigen beheer ombouwen naar verlichtingspalen met ledverlichting langs ongeveer 5.700 km gewestwegen.

90 miljoen € voor ombouw wegverlichting - Copy
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakt  daarvoor 90 miljoen € vrij vanuit de relancemiddelen. Op deze manier bespaart Vlaanderen minstens 20 GWh/jaar en worden aanzienlijke bijdragen aan de doelstellingen van het Vlaamse Energie- en Klimaatplan geleverd.
 
De Vlaamse regering heeft in totaal 4,3 miljard € te besteden voor haar relanceplan. Dat plan moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na de coronacrisis.
 
Met deze relancemiddelen draagt minister Peeters wat betreft de gewestwegen bij aan de doelstelling uit het Vlaamse regeerakkoord om alle openbare verlichting ten laatste tegen 2030 om te bouwen naar ledverlichting.

Vijf percelen

“Door nu versneld 90 miljoen € toe te wijzen aan de verledding van onze wegverlichting op gewestwegen in beheer van het AWV, geef ik een boost aan onze Vlaamse economie. Bovendien heb ik het bestek bewust in vijf percelen verdeeld zodat onze economische spelers de kans krijgen om de opdrachten binnen te halen. Tegen eind 2024 willen we alle verlichting in het beheer van het AWV langs de gewestwegen ombouwen”, zegt minister Peeters.
 
Daarnaast zorgt de versnelde ombouw ook voor een sprong vooruit in het halen van de Vlaamse klimaatdoelstelling. “We zullen jaarlijks tussen de 6.800 en 9.700 ton CO2-uitstoot besparen en realiseren zo een reductie van 7 tot 10% van het totale energieverbruik van de Vlaamse overheid. Via deze aanbesteding realiseren we dus een economische én ecologische sprong vooruit met aandacht voor energie-efficiëntie, duurzaamheid en circulariteit van de materialen”, besluit Lydia Peeters.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten