Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Alle gewestwegen krijgen ledverlichting

Begin november wordt het startschot gegeven voor de grote ‘verleddingsoperatie’ langs Vlaamse gewestwegen: alle verlichting langs de gewestwegen wordt de komende jaren omgebouwd naar ledverlichting. De investering van 84,5 miljoen euro (via Europese relancemiddelen) moet ervoor zorgen dat in 2025 alle verlichting op onze gewestwegen gebeurt door ledverlichtingstoestellen. Het gaat om 5.600 kilometer gewestwegen, goed voor de ombouw van 78.000 toestellen. Met de ombouw naar ledverlichting mikt Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters op een energiebesparing van ongeveer 35% voor het lichtverbruik op gewestwegen, goed voor 17,5 GWh op jaarbasis.

Alle gewestwegen krijgen ledverlichting
Op dit moment is zowat 20% van de verlichting op gewestwegen al omgevormd naar led. Na de ombouw zal de verlichting vanuit het Vlaams Verkeerscentrum op afstand gestuurd kunnen worden en zal elk verlichtingstoestel individueel dimbaar zijn en zal er ook gericht gedoofd kunnen worden. Ter hoogte van rotondes, verkeerslichten, aan op- en afritten of ongelijkvloerse kruisingen en op locaties waar het verkeer veel manoeuvres moet uitvoeren, zal altijd worden verlicht. Ook in bebouwde kommen of op plaatsen met veel bebouwing, op locaties met opeenvolging van voelbare bochten, bij tunnels en onderdoorgangen en bij wegenwerken moet het licht steeds aan blijven. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten