Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

Voor het project Graaf Werk, een opleidingstraject op maat van anderstalige nieuwkomers, werkt het partnerschap Jobs in De Grote Verbinding samen met Rising You. Elf gemotiveerde kandidaten begonnen daar zopas aan een intensieve opleiding van negen maanden tot grondwerker. Een groot deel van de kandidaten die het traject succesvol doorlopen, kan bij een succesvolle afronding meteen met een vast contract aan de slag bij aannemer Denys.

Antwerpen leidt werkzoekende nieuwkomers op tot grondwerker 2
Met het partnerschap Jobs in De Grote Verbinding brengen stad Antwerpen, VDAB, Lantis Constructiv en Talentenwerf werkgevers en werkzoekenden samen. Er wordt samen met de aannemers van de Oosterweelwerven bekeken welke beroepsprofielen zij op korte en middellange termijn nodig hebben, om op basis daarvan gerichte opleidingstrajecten te starten. Het eerste resultaat van de samenwerking is het project Graaf Werk van Rising You, dat werkzoekende nieuwkomers opleidt tot grondwerker. Jobs in De Grote Verbinding steunt Rising You financieel om samen met Denys deze werkzoekenden op te leiden.
 
“De Grote Verbinding biedt een kans om meer mensen naar een job te begeleiden. Om alle werken te realiseren zullen minstens 2.150 arbeidskrachten op dagbasis aan de slag zijn. Een voorlopige inschatting is dat we hiervoor 60% buitenlandse werkkrachten nodig hebben. Een project als Rising You is dus niet alleen belangrijk, het is noodzakelijk”, stelt Claude Marinower, schepen voor Economie, Werk en Industrie.
 
Opleidingstraject
 
Na twee infosessies, een intakegesprek en een selectiedag is de groep van elf kandidaten gestart aan het opleidingstraject. Een groot deel van de kandidaten kan vast aan het werk bij Denys als ze de opleiding succesvol afronden. Dit aantal kan nog oplopen.
“Omdat we bij Denys sterk geloven in de mens achter het cv zijn we samen met Rising You dit opleidingstraject gestart. Een goede werkattitude en motivatie om een beroep te leren zijn kwaliteiten die we bij Denys hoog in het vaandel dragen en die we vaak bij deze doelgroep terugzien”, zegt Manuela van Gent, HR Officer Denys.
 
Om van deze elf een hechte groep te maken, trokken ze eerst een week naar de Ardennen waar vooral gewerkt werd aan attitudes en groepsdynamiek. Daarna hebben ze hun traject voortgezet bij Rising You in Park Spoor Noord. Daar leren ze een aantal vaardigheden, zoals veilig werken met slijpmolens of breekhamers of het monteren van buizen. Om dan in januari het traject verder te zetten op de werf via een individuele beroepsopleiding (ibo).
 
Met deze praktijkgerichte aanpak worden ze voorbereid op het behalen van het VCA-attest. Daarnaast kunnen de kandidaten hun theoretisch rijbewijs B behalen bij Ligo Antwerpen. Dat komt niet alleen van pas bij de verplaatsing van en naar het werk, maar verhoogt ook hun doorgroeimogelijkheden.
 
"Opleiden is het nieuwe rekruteren, ook voor werkgevers in de bouwsector die hun knelpuntvacatures graag kwalitatief invullen. Daarom blijft VDAB investeren in opleidingen en stages. Werkplekleren is hierbij zowat de sterkste matchingstool", zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB.
 
Nederlands
 
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het aanleren van het Nederlands via cursussen en het verplicht Nederlands spreken onder de deelnemers. Dat is zowel belangrijk voor een vlotte communicatie met de toekomstige collega’s als om attesten zoals VCA en het rijbewijs B te behalen. Ook staan elke week sportsessies op het programma. Zo verkleint de kans op blessures of fysieke ongemakken als gevolg van de nieuwe job.
 
De Grote Verbinding is de overkoepelende naam voor de werken van de Oosterweelverbinding, de Ringparken en de Scheldebrug. Het project is uniek zowel door de grootte als door de duurtijd - al zeker tot in 2030.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten