Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Antwerpen werkt aan verdere ontwikkeling van de stadshaven

De stad Antwerpen neemt na een grondige studie naar de optimalisering van de werking van het stadshavengebied, enkele cruciale initiatieven die zullen bijdragen tot de maritieme toegankelijkheid en de stedelijke mobiliteit in dit gebied. Deze acties kaderen in de verdere ontwikkeling van het stadshavengebied, zoals uitgetekend in het Stadshavenplan 2020-2023.

Antwerpen werkt aan verdere ontwikkeling van de stadshaven

Dit doet ze onder meer door de bediening van de verschillende bruggen en sluizen rondom het Eilandje over te nemen van Port of Antwerp-Bruges. Daardoor is een veel efficiëntere service mogelijk voor zowel bezoekende pleziervaarten als voor weggebruikers die de bruggen willen oversteken. De stad plaatst dit voorjaar ook een nieuw ponton in het Bonapartedok ter hoogte van de Nieuwpoortkaai aan het MAS. Dat is een eerste stap naar de invulling van het Bonapartedok als recreatie- en evenementendok en schept nieuwe mogelijkheden voor waterbeleving en waterrecreatie, voor de rondvaartboten van Antwerp Boat Tours en voor watertaxi’s. 

Het 40 m lange ponton wordt verbonden met de kade via een loopbrug, voorzien van walstroom en uitgevoerd in duurzaam hout met antislip-functie. Het aangepaste ponton heeft een hoogte van 50 cm en overbrugt zo op een veilige en comfortabele manier het bestaande niveauverschil tussen het water en de kade. De nieuwe aanmeerplaats draagt bij aan de veiligheid van het dok, door via de voorziene reddingsmiddelen recreanten en drenkelingen weer veilig aan land te krijgen bij problemen. Het ponton is bovendien een bijkomende aanmeerplaats voor de veiligheidsdiensten en het multifunctioneel vaartuig ‘Cetacea’ van de dienst Stadshaven.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten