Tijdens de volgende legislatuur wordt de definitieve aanleg gepland van het openbaar domein van het centrale deel zuid tussen Zuiderterras en Steenplein. In afwachting daarvan gebeurt op korte termijn deze vergroening van het wandelterras tussen het Steenplein en het Zuiderterras.
Het ontwerp van de Kaailine wordt nu uitgewerkt. Als alles vlot verloopt, vinden ook reeds gedeeltelijke restauratiewerken plaats in het derde kwartaal van 2021. Daarna, in het laatste kwartaal van dit jaar, kunnen de werken voor de vergroening van het wandelterras starten.
“We willen de Kaailine vergroenen naar het voorbeeld van de New Yorkse ‘Highline’. Het conceptontwerp omvat het type vergroening en de vormgeving van de plantvakken. Zo zullen er struiken en heesters komen en worden de plantvakken aan de stadszijde geplaatst zodat het zicht op de Schelde open blijft. We willen een groene verblijfsruimte met zitplekken creëren”, verklaart schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder.
“Uit dit project kunnen dan lessen getrokken worden voor de definitieve heraanleg van de Scheldekaaien, onder andere wat betreft de plantkeuze, het groenonderhoud en de hemelwaterrecuperatie. We starten met struiken en heesters die een maximale hoogte van 1,5 m bereiken”.
“Bovendien willen we ook de uitstraling van het wandelterras vernieuwen door gedeeltelijke restauratiewerken uit te voeren. Onder meer de deklaag van het wandelterras zal worden vernieuwd, de borstwering wordt opnieuw geschilderd en de verlichting wordt vernieuwd conform het lichtplan”, aldus Annick De Ridder.
Het conceptontwerp legt reeds enkele ontwerpprincipes voor de Kaailine vast. Uit een stabiliteitsstudie van het wandelterras blijkt dat de beschikbare draagkracht beperkt is tot 500 kg/m². Daardoor kan het substraat maar 30 cm dik zijn en zal de beplanting bestaan uit struiken en heesters met een maximale hoogte van 1,2 tot 1,5 m. Bomen zijn om die reden en omwille van de verwachte windbelasting, niet mogelijk.
Bij de aanleg van de plantvakken wordt een vrije doorgang van 3 m nagestreefd zodat de gebruikers voldoende ruimte hebben. De plantvakken, die zo veel mogelijk zullen aaneensluiten, worden aan de stadszijde geplaatst. Om het zicht op de Schelde te vrijwaren, worden er aan die zijde geen plantvakken voorzien.
In 2019 is het publiek bevraagd in de aanloop naar de conceptschets voor het ontwerp van het centrale deel van de Scheldekaaien tussen het Zuiderterras en het Noorderterras). Uit die bevraging kwam onder andere de behoefte aan een groene verblijfsruimte op de Scheldekaaien naar boven. Aanvullend onderstrepen de droge en hete zomers van de jongste jaren de noodzaak van voldoende groen in de stedelijke omgeving om hittestress te verkleinen.
“Behalve de groenaanleg zal ook de deklaag van het wandelterras worden vernieuwd, krijgt de borstwering een schilderbeurt en wordt de verlichting aangepast conform het lichtplan”, aldus schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder. (Foto: © Stad Antwerpen)