Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Antwerpen zet nieuw vaartuig in om waterkwaliteit te verbeteren

De Antwerpse Stadshaven kocht zopas bij het Franse Efinor een vaartuig om drijfvuil en watervervuiling in het stedelijke havengebied efficiënter te kunnen verwijderen.  

Antwerpen zet nieuw vaartuig
tom cornille
De Stadshaven staat in voor het beheer van de watervlakken in het stedelijke havengebied van Antwerpen. Eén van de doelstellingen is het verbeteren van de waterkwaliteit. Tot nu toe werd de Condor, het drijfvuilvaartuig van het Havenbedrijf, gebruikt om op geregelde tijdstippen de watervlakken proper te houden. De Condor is echter op maat gebouwd van de zeehaven. Door de watergebonden infrastructuur (steigers), de toename van sluikstort door de verdere ontwikkeling van het Eilandje en de clustering van de scheepvaart (woonboten, rondvaartboten …) bood dit vaartuig niet de mogelijkheid om alle drijfvuil en polluties te verwijderen in het stedelijke havengebied.
 
“Daarom kocht de Stadshaven een nieuw vaartuig aan als aanvulling op haar reddings- en patrouillevaartuig”, vertelt burgemeester Bart De Wever. “Het nieuwe vaartuig heeft een innovatief aanzuigmechanisme om allerlei soorten vuil ook in moeilijkere omstandigheden te kunnen verwijderen. We gaan dat vanaf nu wekelijks inzetten om de Stadshaven schoon te houden.”
 
Het nieuwe vaartuig verwijdert huishoudafval en ‘plasticsoep’, gecontamineerd drijfvuil door oliën en vetten, grote drijvende objecten als mobiele toiletten, afvalcontainers, boomstammen … en oliehoudende polluties.
 
Olievervuiling wordt mechanisch verwijderd en in een opslagtank gescheiden opgevangen. Via het specifieke systeem kan het verwijderen van oliehoudende producten gelijktijdig met het verwijderen van drijfvuil gebeuren. Het grote drijfvuil gaat naar een ligplaats aan de Droogdokken waar de diensten van de stadsreiniging het ophalen voor verwerking.
 
Voorts kan dit vaartuig ook ingezet worden om bv. kaaimuren te reinigen en om inspecties door de stedelijke diensten uit te voeren.
“We schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen zwerfvuil op en naast onze wateroppervlakken. Met dit vaartuig kan de Stadshaven de dokken van onze stad opruimen in samenwerking met de ophaaldiensten van Stadsreiniging. Voorts steunen we initiatieven als River Cleanup ook met logistiek materiaal”, zegt schepen voor Stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau.
 
De naam van het vaartuig, Cetacea, verwijst naar walvisachtigen. Het vaartuig heeft een open boeg tijdens zijn werking en slokt net als een walvis zijn ‘voedsel’ op.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten