Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Berchem renoveert fiets- en voetgangerstunnel onder treinspoor

De fiets- en voetgangerstunnel onder het treinspoor in Berchem, tussen de Roderveldlaan (ter hoogte van de Berchemstadionstraat) en de Spoorwegstraat, wordt gerenoveerd. Ook de inritten en het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving worden aangepakt. De werken worden uitgevoerd door de stad Antwerpen, het district Berchem en Infrabel. De grootte van de tunnel blijft ongewijzigd, want werken aan de tunnel zelf zouden het treinverkeer op deze drukke as te veel verstoren.

Berchem renoveert fiets- en voetgangerstunnel onder treinspoor (2)
Stad Antwerpen

De renovatie omvat onder meer de plaatsing van nieuwe wandtegels en verlichting. De inritten krijgen een grondige opwaardering, zodat de toegankelijkheid van en de zichtbaarheid door de tunnel sterk verbetert. Aan de kant van de Roderveldlaan komt een nieuwe en minder steile helling voor fietsers en een afzonderlijke trap voor voetgangers. Aan de kant van de Spoorwegstraat is er voldoende ruimte om de uitgang aangenamer en groener te maken. Hier komen een trap met ingewerkte zittribune en een fietshelling.

Het extra groen en de route voor fietsers en voetgangers zullen naadloos aansluiten op de parkomgeving van Het Prieel. De uitgegraven grond voor de tunnelhellingen wordt ingezet voor de aanleg van speelheuvels. Aangevuld met spelaanleidingen kan de parksfeer van Het Prieel doorgetrokken worden tot in het woonerf van de Spoorwegstraat.

Het districtscollege en stadscollege keurden het voorontwerp goed en besliste om de werken uit te breiden tot aan de Jan De Graefstraat. Zo kan de boom op het rondpunt mee in het project opgenomen worden en sluit de aanleg aan op de rest van de wijk die in 2019-2020 reeds grondig werd aangepakt. 

Berchem renoveert fiets- en voetgangerstunnel onder treinspoor (3)
Stad Antwerpen
Berchem renoveert fiets- en voetgangerstunnel onder treinspoor (1)
Stad Antwerpen
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten