Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Bikeep geeft fietsdieven geen kans

Het bedrijf Artepub heeft op de Louizalaan in Brussel de eerste Bikeep geplaatst. Dit nieuwe fietsbeveiligingssysteem moet het aantal fietsdiefstallen verminderen. Je kan er ook je elektrische fiets opladen.  

Bikeep01
Maxime Taillez

“Het werkt zeer eenvoudig. Je kan het frame van de fiets via een stalen, vierkantige beugel in één beweging op twee plaatsen vlot vergrendelen. Je hebt dus geen slot meer nodig. Indien de fietsendief alsnog wil toeslaan, treedt een alarm in werking en worden er noodsignalen verzonden”, zegt Thierry Monteyne van Artepub. 

Opladen 

Alle onderdelen van de Bikeep zijn thermisch verzinkt en de verf is erop gebakken. “Het systeem is helemaal waterdicht, zodat het ook zonder afdak kan geplaatst worden. Het kan aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Het kan in de grond verankerd worden, maar ook op betonnen platen staan. Verschillende kleurenopties zijn mogelijk”, stelt Thierry Monteyne. Het systeem maakt het eveneens mogelijk je elektrische fiets op te laden.  

Gegevens

Fietsers kunnen hun fiets makkelijk plaatsen en ontgrendelen met hun kaart van het openbaar vervoer of hun smartphone. Het hele systeem verzamelt ook heel wat gegevens over de fietser.

“Zo kan het aantal fietsers in kaart gebracht worden en kan er ook worden nagegaan hoeveel uren ze het systeem gebruikt hebben. Zo weet de initiatiefnemer meteen of het systeem aan zijn maximumcapaciteit zit en of het aantal rekken moet vermeerderd worden”, aldus Thierry Monteyne.
Goede locaties om het systeem te plaatsen zijn campussen van universiteiten, scholen, sportcentra, industriezones, gemeentehuizen, trein-, tram- en metrostations en handelscentra. Het Bikeep-systeem is al in werking in de Verenigde Staten, Estland, Zwitserland, Ierland en Nieuw-Zeeland.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten