Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Borgerhout legt zichzelf norm voor ontharden en vergroenen

Het district Borgerhout van de stad Antwerpen zet, net als vele andere lokale overheden, volop in op het ontharden en vergroenen van het openbare domein. Waar het kan, worden stenen weggehaald en vervangen door planten en waterdoorlatende ondergrond. Heel wat projecten maken deel uit van het stedelijke project ‘Antwerpen Breekt Uit’, maar daar bovenop gaat district Borgerhout nog een stap verder om hun dichtbevolkte district klimaatrobuust te maken. Zopas werden vier nieuwe onthardingsprojecten opgeleverd en legt het district zichzelf een vergroeningsnorm op bij elke nieuwe heraanleg.    

Ontharding Van leentstraat tot woonerf
In de Van Leentstraat deed het district een intensief inspraaktraject. Op vraag van bewoners creëerden ze verschillende plantvakken met gevelbescherming en 194 m² stenen werden opgebroken op het woonerf. Er volgt nog een plantactie, samen met buurtbewoners. Zij zullen het onderhoud van hun groene oase op zich nemen.
 
De omgeving aan de schoolpoort van basisschool Kleine Muze werd verkeersveiliger gemaakt. Tijdens deze wegenwerken werden meteen nieuwe bomen en geveltuinen voorzien. Zo kwamen er zes nieuwe bomen en over de hele lengte van de voor- en zijgevel van de school wordt gevelgroen geplant.
 
Op het woonerf aan de Ferdinand Berckmansstraat werden de plantvakken van verschillende bomen samengevoegd tot één groot plantvak. Om foutparkeren tegen te gaan, zijn ook de andere plantvakken vergroot. In totaal werd zo 65 m² ruimte onthard.
 
De vernieuwde Kroonstraat is behalve verkeersveiliger ook groener geworden. Er werden negen nieuwe bomen geplant. Deze bomen hebben grotere boomspiegels en zo geeft het district hen een betere groeikans.
 
Norm
 
Het district legt zichzelf een vergroeningsnorm op bij de heraanleg van lokale straten. Bij elke nieuwe heraanleg wordt tegen de gevellijn maximaal plaats voorzien voor geveltuinen. De strook tegen de gevels wordt daarbij aangelegd als geveltuin. Wanneer de bewoner dit niet wil, wordt de geveltuin opnieuw toegelegd met tegels maar wel bovenop de waterdoorlatende ondergrond. Wil de bewoner in de toekomst toch een geveltuin, dan moet het district enkel de tegel wegnemen en kunnen ze direct starten met planten.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten