Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Bouw fietstunnel Bilzersteenweg in Tongeren start volgend jaar

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bouwt vanaf volgend voorjaar een fietstunnel onder de Bilzersteenweg (N730) in Tongeren. Ter hoogte van de Groenstraat richting Nieuw Tongeren zal het fietspad van de Fruitspoorroute (F79) onder de gewestweg lopen en voor een veilige fietsverbinding richting station zorgen.

Bouw fietstunnel Bilzersteenweg in Tongeren start volgend jaar
Tegelijk wordt de Bilzersteenweg over een afstand van ongeveer 200 m mee vernieuwd. Eind deze maand beginnen reeds de voorbereidende nutswerken. Die zullen duren tot in maart 2022. Er geldt eenrichtingsverkeer vanuit Tongeren-centrum, en een omleiding voor verkeer dat vanuit Bilzen richting centrum rijdt. 
 
De fietssnelweg F79 tussen Sint-Truiden en Tongeren, beter bekend als de Fruitspoorroute, kruist de Bilzersteenweg in Tongeren vandaag gelijkvloers. AWV wil deze fietsoversteek beveiligen en een fietstunnel bouwen, waarbij het fietspad onder de Bilzersteenweg loopt.
 
Twee fietsaansluitingen, vanaf de Groenstraat (zijde station) en de Driekruisenweg, zullen het niveauverschil overbruggen. Zo ontstaat er op termijn een veilige verbinding tussen de Groenstraat en het treinstation, waar ook de fietssnelweg F76 richting Genk zal aansluiten. 
 
De Bilzersteenweg zelf wordt tegelijk mee vernieuwd, over ongeveer 200 m tussen de Driekruisenstraat en de Driekruisenweg. De aansluiting van dat laatste kruispunt zit mee in de projectzone. Er komen nieuwe fietspaden, een wegdek en bushaltes.
De Bilzersteenweg krijgt bovendien een linksafslagstrook voor verkeer van het centrum naar de Driekruisenweg. Rioolbeheerder Fluvius vervangt in dezelfde zone de riolering, ook met het oog op de geplande werken in Nieuw Tongeren, samen met de stad Tongeren.
 
De eerste voorbereidende werken starten in de loop van de week van 25 oktober. De nutsmaatschappijen zullen dan de nutsleidingen en kabels vernieuwen langs de Bilzersteenweg tussen de Nieuwe Steenweg en de Driekruisenstraat. Deze werken zouden tot maart 2022 duren. Gemotoriseerd verkeer dat vanuit Bilzen of omgeving Nieuwe Steenweg komt, volgt een omleiding richting Tongeren-centrum.
 
Voor de rijwegvernieuwing en de bouw van de fietstunnel moet het AWV de omgevingsvergunning nog krijgen. Momenteel loopt er een openbaar onderzoek waarbij iedereen de plannen kan inkijken, online via het Omgevingsloket of na afspraak op het stadhuis.
 
Pas in het voorjaar van 2022, als de nutswerken klaar zijn en de omgevingsvergunning is uitgereikt, kan het AWV starten met de bouw van de fietstunnel. Dat karwei zal ongeveer een half jaar duren.

Plan: Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten