Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Bouw nieuwe Lysbrug in Ingelmunster kan starten

De Vlaamse Waterweg nv kan na de zomer starten met de bouw van de nieuwe Lysbrug over het Kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster. De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug zal hoger zijn dan de vorige die eind 2020 uit veiligheidsredenen werd verwijderd.

BKBC - 2024-06-26T142706.707
De Vlaamse Waterweg

De nieuwe brug is een stalen vakwerkbrug met V-vormige landhoofden. Het overspannend gedeelte van de brug is 63 meter lang en 3,7 meter breed en zal 7 meter boven het kanaal liggen, zodat schepen geladen met drie lagen containers eronderdoor kunnen varen. Het brugdek zal op beide oevers aansluiten op aanloophellingen die in een lusvorm zijn aangelegd om de ruimtelijke impact op de omgeving te beperken.

Omdat de noordelijke oever overstromingsgevoelig gebied is, wordt de aanloophelling daar op pijlers gebouwd. Op de zuidelijke oever komt de helling op een talud. De fietslussen krijgen lichte leuningen en zijn telkens voorzien van een rustzone met een beperkte hellingsgraad halfweg.

In september starten de werken voor de aanpassing van de nutsvoorzieningen. Die gaan de bouwwerken vooraf en zullen ongeveer een maand duren. Gelijktijdig wordt de stalen vakwerkbrug voorbereid in het atelier van de staalbouwer en nadien ter plaatse gebracht.

Samen met de werken voor de brug wordt ook de omgeving verfraaid en veiliger gemaakt. Bijkomend wordt het rioleringsstelsel aangepast.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten