Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Brugrenovatie onderbreekt Staatsbaan aan Kanaal Dessel-Kwaadmechelen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint met de renovatie van de brug over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in Ham. Tijdens deze werken wordt de Staatsbaan ter hoogte van het kanaal voor gedurende vier maanden volledig afgesloten.

Brugrenovatie onderbreekt Staatsbaan aan kanaal Dessel-Kwaadmechelen
Het AWV waarschuwt voor extra hinder op de as Tessenderlo, Ham en Leopoldsburg. Tot aan de zomer eind juli geldt er in beide richtingen een omleiding voor doorgaand verkeer via de N73 industriezone West-Limburg. Snelwegverkeer van Antwerpen en Hasselt richting Oost-Limburg wordt geadviseerd om over Geel of Beringen te rijden.  

“De ingreep op de Staatsbaan (N141) in Kwaadmechelen (Ham) omvat de brugrenovatie over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en de aanleg van vrijliggende fietspaden en de vernieuwing van de rijweg, vanaf de brug tot en met de Zwartenhoekstraat. Het kruispunt Zwartenhoekstraat zelf wordt ook aangepakt: het wordt smaller uitgevoerd met een middengeleider, voor een betere verkeersafwikkeling”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters.

Tot aan de zomer in juli is er via de Staatsbaan geen verkeer mogelijk op de as Laakdal/Tessenderlo en Ham/Leopoldsburg. Dat verkeer volgt in beide richtingen een omleiding via de snelweg E313 (complex 25a Tessenderlo), de N73 langs de industriezone West-Limburg en de N72 in Beverlo (Beringen) en Heppen (Leopoldsburg).

De Staatsbaan is voor de omliggende gemeenten een belangrijke schakel van en naar de snelweg. De knip van de Staatsbaan zal een impact hebben op het verkeer komende van onder andere Ham, Heppen, Leopoldsburg maar ook van Balen naar de snelweg richting Antwerpen.

Omdat extra verkeershinder wordt verwacht in de omgeving van complex 25a Tessenderlo, stuurt het AWV de verkeerslichten bij op cruciale kruispunten op de omleiding via de N73, met de bedoeling er de doorstroming te bewaken. Het AWV zal de verkeerssituatie de eerste weken ook goed monitoren en waar nodig bijsturen.

Vanaf de snelweg zullen er bovendien tijdig alternatieven worden gesignaleerd om de N73 te ontlasten. Het AWV adviseert verkeer van de snelweg van Antwerpen en Hasselt richting Noord-Oost-Limburg een afslag vroeger te nemen. Vanaf Antwerpen is dat via Geel-West en vanaf Hasselt via Beringen.

De Zwartenhoekstraat blijft bereikbaar, maar uitsluitend via de kant van de E313 en de rotonde aan Floralux. Verkeer tussen de Staatsbaan en de Zwartenhoekstraat wordt via tijdelijke verkeerslichten geregeld. Voor fietsers op de Staatsbaan geldt er een omleiding rond de werfzone, via de bruggen over het Albertkanaal en de Broekstraat. Ook het jaagpad via de blauwe brug over de Zandstraat vormt een vlot alternatief.

De gemeente Ham wijzigt tot slot tijdelijk de verkeerssituatie in de Zandstraat en voert vanaf de Spoorwegstraat eenrichtingsverkeer in richting Ham. De politie zal op geregelde tijdstippen de naleving ervan controleren.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten