Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Brussel krijgt nieuwe stedenbouwkundige regels

De Brusselse regering keurde de eerste versie goed van Good Living, de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening. Die bevat de regels waaraan elke straat, plein of gebouw moet voldoen om in de toekomst nog een bouwvergunning te krijgen. De inwerkingtreding van Good Living is voorzien voor 1 januari of 1 juli 2024.

Brussel krijgt nieuwe stedenbouwkundige regels

Maximum 50% van elke straat zal wordt voorbehouden voor individueel gemotoriseerd vervoer. Elke Brusselse weg krijgt geschikte fietsinfrastructuur. In elke straat zal minstens 10% tot 15 van de totale oppervlakte worden voorbehouden voor bomen en planten in volle grond.

Bij elk bestaand gebouw wordt vertrokken van een renovatie. Het slopen van een gebouw zal enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden worden toegestaan. Minstens 30% van elk terrein zal onbebouwd blijven. Elk nieuw of gerenoveerd gebouw zal in de toekomst andere functies kunnen krijgen. Elk plat dak dat groter is dan 20 m² zal worden gebruikt als groendak, als terras, voor stadslandbouw of voor zonnepanelen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten