Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

De Vlaamse Waterweg plaatst nieuwe walstroomkasten

De Vlaamse Waterweg, het agenschap van de Vlaamse overheid dat de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen beheert, begint met de installatie van een nieuwe reeks elektriciteitskasten aan oevers waar schepen zich kunnen aanmeren en zich van stroom kunnen voorzien. De eerste bestelling werd geplaatst bij SPIE Belgium, die vorig jaar samen met Phoenix en Involum een prototype voor dergelijke walstroomkasten ontwikkelde.

De Vlaamse Waterweg plaatst nieuwe walstroomkasten
Walstroom bestaat uit een elektriciteitskast die geplaatst wordt langs de oevers van havens of bevaarbare waterlopen waar boten kunnen aanmeren en zich daarmee vervolgens van stroom kunnen voorzien. Dit heeft als voordeel dat de boten hun vervuilende en soms lawaaierige dieselgeneratoren niet moeten laten draaien voor het opwekken van de nodige energie op de boot.
 
Twee jaar geleden besloot SPIE Belgium om samen met partners Phoenix en het Nederlandse Involtum een prototype te ontwikkelen voor walstroomkasten. Phoenix is verantwoordelijk voor de hardware, Involtum staat in voor het betaalplatform.
 
Nu haalt SPIE Belgium met deze nieuwe oplossing een eerste contract binnen. De business unit Infrastructure & Services zal voor het agentschap De Vlaamse Waterweg tien walstroomkasten produceren en installeren aan het sluizencomplex aan het Albertkanaal in Wijnegem, in de provincie Antwerpen.
 
Schippers kunnen via een app op hun smartphone de walstroomkast in- en uitschakelen en hun energieverbruik betalen. De exploitant kan via een platform op het internet een overzicht raadplegen van de ingeschakelde kasten, de verbruikte energie en de inkomsten die hiermee gepaard gaan.
 
De Vlaamse Waterweg beheert en exploiteert meer dan 1.000 km bevaarbare rivieren en kanalen. Om het vervoer via de binnenvaart te versterken, zal het agentschap de walstroomvoorzieningen in Wijnegem verder uitbreiden, zodat er voortaan kasten staan aan beide zijden van het drukste sluizencomplex van het land.
 
Deze werken passen in het project Benefic van het Europese programma ‘Connecting Europe Facility’, een grensoverschrijdend en innovatief project voor de ontwikkeling van laad-en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor transport dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie.
 
“Ons doorzettingsvermogen en onze investeringen in een prototype dat we samen met onze partners Phoenix en Involtum ontwikkelden, worden vandaag bekroond met dit heel mooie contract. Het past in het kader van een rationeler energieverbruik dat wij sterk aanprijzen en dat perfect aansluit bij de verbintenissen die we bij SPIE zijn aangegaan”, zegt Christian Deleener, verantwoordelijke voor bedrijfsontwikkeling bij SPIE Belgium.
 
Christian Deleener is optimistisch over de toekomst van de nieuwe walstroomkasten en denkt al hardop aan een bredere waaier van mogelijke toepassingen. Zo zouden in de toekomst ook gelijkaardige installaties kunnen gebeuren om bijvoorbeeld elektriciteit te voorzien op parkings voor vrachtwagens met koelcompartimenten.
 
“Naast het positieve milieu-effect zal dat ook geen geluidshinder veroorzaken voor andere chauffeurs. Dezelfde applicatie is trouwens ook toepasbaar op plaatsen voor kampeerwagens, grote festivals, marktplaatsen, enz.”, aldus Deleener.
 
SPIE Belgium is een dochteronderneming van de multitechnische dienstverleningsgroep SPIE. Het bedrijf heeft vooral klanten uit de industrie en de tertiaire en infrastructuursector. Met meer dan 1.850 medewerkers en veertien vestigingen in België en één in Luxemburg staat SPIE Belgium voor geïntegreerde oplossingen en diensten op het gebied van elektrotechniek, machinebouw en airconditioning, energie en communicatienetwerken. De hele groep SPIE telt bijna 45.500 medewerkers. De onderneming boekte vorig jaar een geconsolideerde omzet van 6,6 miljard € en een geconsolideerde ebita van 339 miljoen €.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten