Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

De Watergroep en Farys richten samen dochteronderneming op

De waterbedrijven Farys en De Watergroep gaan voortaan intensiever samenwerken om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden. Tegen 1 januari 2022 wordt een gezamenlijke dochteronderneming opgericht om de watervoorziening en -bevoorrading in hun werkingsgebieden te verbeteren.

De Watergroep en Farys richten samen dochteronderneming op
De klimaatverandering stelt de Vlaamse waterbedrijven voor heel wat uitdagingen: de watervoorraden staan onder druk en periodes van langdurige droogte zorgen voor piekverbruiken. Er is behoefte aan grote en innovatieve investeringen om een klimaatrobuuste watervoorziening uit te bouwen.
 
“De Watergroep en Farys gaan samenwerken voor een duurzame, slimme en kwaliteitsvolle watervoorziening. Dat moet leiden tot een schaalvergroting die ons toelaat effectiever en efficiënter een antwoord te bieden op de doelstellingen van de Blue Deal, waarmee de Vlaamse regering de strijd aanbindt tegen de droogte”, zegt Christophe Peeters, de voorzitter van Farys.
 
“De samenwerking tussen Farys en De Watergroep ligt voor de hand als je de kaart met de verzorgingsgebieden van beide waterbedrijven bekijkt. Die zijn van West-Vlaanderen tot Vlaams-Brabant helemaal met elkaar verweven, wat logische samenwerkingsopportuniteiten oplevert”, vervolgt Brecht Vermeulen, voorzitter van De Watergroep.
 
De samenwerking levert een meerwaarde op voor beide waterbedrijven, maar ook voor de waterbevoorrading in Vlaanderen. Er wordt onder meer samengewerkt aan een grotere leveringszekerheid, ook bij piekverbruiken tijdens lange droge periodes. Beide bedrijven hebben complementaire troeven. De Watergroep heeft een grote en gediversifieerde productiecapaciteit, terwijl Farys een unieke transportcapaciteit heeft.
 
Concreet engageren beiden waterbedrijven zich om samen te werken op vier domeinen:
• Het (automatiseren van) de monitoring en sturing van het waterleidingennet.
De netmonitoring en -sturingssystemen van beide waterbedrijven worden op elkaar afgestemd, zodat het waterleidingennet gezamenlijk efficiënter ingezet kan worden in functie van de behoefte van de klanten.
• Het optimaliseren van opslagcapaciteit (bijvoorbeeld via ASR, Aquifer Storage and Recovery)
Beide bedrijven werken nu al samen aan een proefproject rond ASR. Daarbij wordt de onderbenutte capaciteit bij lage vraag gebruikt om extra water te produceren en op te slaan. Daardoor wordt een extra bron gecreëerd die inzetbaar is bij hoge watervraag in tijden van droogte.
• Het optimaliseren van onderlinge aan- en verkoop van water
Waterbedrijven kopen en verkopen water onderling. De samenwerking van Farys en De Watergroep moet leiden tot een optimale inzet van de beschikbare eigen watervolumes en de betaalbaarheid van drinkwater voor de Vlaamse consument op lange termijn garanderen.
• Het coördineren van investeringen
 
Op basis van de gezamenlijke monitoring, opslag en aankoop kunnen gezamenlijke investeringsplannen en -projecten worden opgezet. Hierdoor kan de productie- en transportcapaciteit worden uitgebreid en gediversifieerd zodat het risico op drinkwatertekorten verkleint.
 
Om die structurele samenwerking vlot te laten verlopen willen beide waterbedrijven tegen 1 januari 2022 een gezamenlijke dochteronderneming oprichten. Deze heeft enkel als doel de hierboven opgelijste samenwerkingsprojecten te coördineren en op die manier een beleidsmatige en financiële meerwaarde te creëren. Er worden geen personeelsleden, operationele activiteiten of activa in deze dochteronderneming ondergebracht. De bestuursorganen voor de aansturing van de gezamenlijke dochteronderneming worden zo beperkt mogelijk gehouden. Voor de klanten van beide waterbedrijven verandert er niets.
 
De samenwerking en de oprichting van een dochterbedrijf zorgt er op langere termijn wel voor dat beide waterbedrijven in de toekomst nog beter uitgerust zijn om hun respectieve klanten op elk moment op een duurzame manier te voorzien van kwaliteitsvol en betaalbaar water.
 
"Als je van een blanco blad zou vertrekken, zou het waterlandschap er wellicht anders uit zien. Maar gelukkig zit men op het terrein niet stil en beseffen Farys en De Watergroep dat intensieve samenwerking leidt tot efficiëntiewinsten en dus ook kostenbesparing op lange termijn. Ik sta dan ook volledig achter dit initiatief en hoop in de toekomst nog meer van dat te zien", aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten