Daarbij wordt het waterspaarbekken in twee gesplitst met een tijdelijke tussendijk. Het waterbedrijf kan op die manier altijd een deel van het bekken blijven gebruiken en de productie van drinkwater garanderen. De totale kostprijs van het renovatieproject wordt momenteel geraamd op 50 miljoen €. Studiebureau Arcadis maakte samen met de engineeringafdeling van De Watergroep de plannen. Het omgevings- en vergunningstraject wordt begeleid door Witteveen+Bos.
Vanuit het waterproductiecentrum van Kluizen levert De Watergroep drinkwater aan een groot deel van Noord-Oost-Vlaanderen, van het Meetjesland tot het Waasland. Het waterproductiecentrum kan tot 60 miljoen liter drinkwater per dag produceren op basis van oppervlaktewater. Dit oppervlaktewater wordt voornamelijk in de winterperiode en het voorjaar, wanneer de waterbeschikbaarheid en -zuiverheid het grootst zijn, gewonnen vanuit het omliggende captatiegebied en opgeslagen in twee grote waterspaarbekkens.
Het oudste spaarbekken wordt nu, na 50 jaar gebruik, gerenoveerd. Doorheen de jaren verzamelde zich bovendien heel wat fosfaatrijk slib in het spaarbekken. Een hoge fosfaatconcentratie zorgt tijdens de zomer voor algenbloei en dat bemoeilijkt de drinkwaterproductie. Tijdens de renovatie wordt de folie vervangen door een nieuwe en dikkere versie met daaronder een hoogtechnologisch lekdetectiesysteem.
Tijdens de werken wordt het waterspaarbekken in twee delen gesplitst door een tijdelijke tussendijk aan te leggen. Om beurt wordt de helft van het spaarbekken volledig vernieuwd. Zo kan De Watergroep het andere deel van het spaarbekken steeds blijven gebruiken om water op te slaan.
“Waterspaarbekkens zoals die in Kluizen zorgen voor strategische waterreserves. Die reserves kunnen we aanspreken tijdens periodes van langdurige droogte. Door het waterspaarbekken tijdens de renovatiewerken tijdelijk in twee te splitsen zorgen we ervoor dat we ook de komende jaren genoeg water kunnen opslaan en produceren. Deze aanpak is essentieel om de leveringszekerheid van drinkwater te garanderen”, verklaart Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep.
Tijdens de werken staat duurzaamheid centraal. De aanleg van de tijdelijke tussendijk zal gebeuren met ter plaatse uitgegraven grond en voor de renovatie van het spaarbekken zal De Watergroep zand en stenen, gebruikt voor de opbouw en inrichting van het spaarbekken en de dijken, zoveel mogelijk hergebruiken. Op die manier blijven het werfverkeer en ook de eventuele overlast voor de omwonenden beperkt.
De Watergroep is een integraal waterbedrijf dat diensten levert binnen de hele waterketen. Via een netwerk van 34.000 kilometer leidingen bedient het 3,3 miljoen klanten en honderden bedrijven in 177 Vlaamse gemeenten van drinkwater.
De Watergroep beschikt over 85 grondwaterwinningen en vijf oppervlaktewaterwinningen, samen goed voor een drinkwaterproductie van 137 miljoen m³ in 2020. De Watergroep is ook een partner in de uitbouw van gemeentelijke rioleringsnetten en leverde vorig jaar ruim 9 miljoen m³ industriewater op maat aan industriële klanten.
Foto: De Watergroep