Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Definitief ontwerp fietsoversteek Antwerpen klaar

Met de aanleg van een nieuwe fietsoversteek vanop de Mechelsesteenweg richting Leopoldstraat, zorgt de stad Antwerpen voor een verdere optimalisatie van een druk gebruikte fietsverbinding richting binnenstad.

Definitief ontwerp fietsoversteek Antwerpen klaar
Via een nieuw fietspad langs de voormalige Nationale Bank kunnen fietsers vlot en comfortabel aansluiten op de Leopoldstraat en het centrum van de stad. Het schepencollege heeft het definitieve ontwerp zopas goedgekeurd.
 
In de zomer van 2018 werden de fietspaden langs de zuidelijke Leien, naar analogie van de net heraanlegde noordelijke Leien, voorzien van een nieuwe rode asfaltlaag met uitlopers tot in de verschillende zijstraten. De in- en uitritten van de ventwegen werden voorzien van verkeersplateaus. Zo beschikken de fietsers op de Leien over een comfortabel en veilig fietstraject van aan het nieuwe Vlinderpaleis tot aan de Noorderplaats.
 
Een nog ontbrekende schakel op dit traject zijn de fietsoversteken aan het kruispunt Mechelsesteenweg / Britselei / Frankrijklei. Vandaag kan je als fietser enkel aan de westelijke kant van dit kruispunt de Leien oversteken. Fietsers die vanuit de Mechelsesteenweg richting Leopoldstraat willen rijden, moeten rechts afslaan en doorrijden tot aan het kruispunt met de Maria Henriëttalei.
 
In de praktijk kiezen heel wat fietsers echter voor de kortste route en steken samen met de voetgangers het kruispunt over in het verlengde van de Mechelsesteenweg, om zo via het voetpad langs de Nationale Bank verder te fietsen richting centrum. Om deze onveilige situatie weg te werken krijgt het kruispunt aan de oostzijde (de kant van de voormalige Nationale Bank) een volwaardige fietsersoversteek en een enkelrichtingsfietspad dat na het kruispunt verder doorloopt langs de Nationale Bank naar de Leopoldstraat.

Inrichting fietsoversteek

Aan de kant van de Mechelsesteenweg komen verkeerslichten voor de fietsers en een ruime opstelstrook. Hiervoor wordt de afslagstrook voor het autoverkeer naar de Lange Leemstraat iets ingekort. Markeringen op het kruispunt leiden de fietsers naar het nieuwe fietspad langs de voormalige Nationale Bank, daar komt tussen de gevel en de bomen een fietspad in rode asfalt en een voetpad. Een knipperlicht ter hoogte van de Bourlastraat waarschuwt fietsers voor een aankomende tram. Zo kunnen ze veilig de oversteek maken naar de Leopoldstraat.
 
Momenteel loopt er een technische studie naar de verdere optimalisatie van de verkeerslichten over de volledige Leien. De uitkomst van deze studie zal uitwijzen of op termijn de nieuwe fietsoversteek conflictvrij georganiseerd kan worden. In afwachting van deze studie blijft de huidige lichtenregeling behouden.
 
Met de goedkeuring van het definitieve ontwerp kunnen deze werken binnen het bestaande raamcontract van de stad uitgevoerd worden. De aanleg begint in de loop van deze zomer.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten