Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Definitief ontwerp voor Leiewerken Menen

De voorbije maanden werd veel gesloopt in Menen en heeft het centrum plaats gemaakt voor de Leiewerken. Zopas is ook het definitieve ontwerp voor de centrumbrug en de nieuwe publieke ruimte aan beide Leie-oevers klaar. Vlaams minister Lydia Peeters mocht op de braakliggende terreinen in de Barakkenwijk de eerste definitieve ontwerpbeelden onthullen.

Birdview_new
De plannen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking De Vlaamse Waterweg, de studiebureaus SBE, Omgeving en Ney & Partners en de stad Menen. De ontwerpers hielden rekening met de ruim 500 Menenaars die afgelopen jaren hebben meegedacht. Er zal veel groen zijn en ruimte voor lopers, fietsers. Of voor we wil ontspannen aan de Leie-oevers. Er zijn rustpunten en uitkijkpunten langs het water met verfrissende waterelementen en schaduwrijke bomen.

Definitief ontwerp

In de Barakkenwijk zijn de definitieve ontwerpbeelden in reclamebordformaat te zien in de Rijselstraat en op de braakliggende terreinen. De twee zones aan de overkant zullen volgen, nadat de afbraakwerken deze zomer klaar zijn. Zo kan De Vlaamse Waterweg nv het finale ontwerp op een veilige manier tonen aan de buurt of voorbijgangers. Samen vormen ze een route langs de braakliggende terreinen waar je op zes locaties beelden ziet die als vensters fungeren voor die plek in de toekomst.
 
“Het einde van de eerste afbraakwerken is in zicht. Via grote toekomstbeelden op het terrein krijg je al een idee van hoe het er zal uitzien. Met de tijdelijke invulling van de braakliggende terreinen die De Vlaamse Waterweg mee mogelijk maakt, wordt de vrijgekomen ruimte ook een beetje tastbaar”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Met dit voorproefje van het nieuwe Menen aan de Leie tonen we dat de Leiewerken zoveel meer zijn dan investeren in vrachtvervoer via het water of nieuwe bruggen bouwen tussen wijken. Het is ook meewerken aan de toekomst van de stad en in tussentijd zorgen voor een bruisende zomer.”
 
Deze zomer zal er heel wat te beleven zijn op de terreinen die De Vlaamse Waterweg nv tijdelijk ter beschikking stelt. Zo komt er aan de Oostkaai een speel- en beweegruimte en een tijdelijke parkeerplek tussen de Demeystraat en de Halewijnstraat aan de Rijselstraat. De vrijgekomen terreinen aan de Westkaai worden voorlopig als graszone ingezaaid en zullen kunnen ingezet worden als open ontmoetingsruimte.
 
Aan de Sluizenkaai zal ruimte gemaakt worden voor erfgoed en spelen in gecontroleerd verwilderd groen. De zone die het laatste klaar zal zijn aan de Noordkaai wordt omgetoverd in een mountainbike oefenterrein. Een definitieve planning en meer details zullen in de loop van juni 2021 verschijnen.
 
“Nu het einde van de eerste fase van de sloopwerken nadert, maken wij ons op voor een boeiende zomer met leuke tijdelijke invullingen op de vrijgekomen ruimtes langs de Leieboorden. Ondertussen kijken we uit naar de volgende stappen in het project van de eeuw: de omgevingsvergunning van het project voor de nieuwe brug wordt voor de zomer ingediend en in het najaar wordt gestart met de bouw van de fietsers- en voetgangersbrug”, meldt schepen Mieke Syssauw van de stad Menen bevoegd voor de Leiewerken.
Nu het definitieve ontwerp voor de Leiewerken in het centrum van Menen klaar is, start deze zomer het traject om een omgevingsvergunning aan te vragen waar ook een openbaar onderzoek bij hoort. De eigenlijke Leiewerken in het centrum starten pas ten vroegste in de tweede helft van 2022.
 
Aan het Barakkenpark komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Daarvoor is ondertussen de omgevingsvergunning verleend en zal een aannemer worden aangesteld. De werken aan deze fiets- en voetgangersbrug starten deze winter en zullen ongeveer anderhalf jaar duren.

De Leiewerken in Menen maken deel uit van Seine Schelde Vlaanderen, het grootscheeps binnenvaartproject van De Vlaamse Waterweg nv, met steun van de Europese Unie. De werken in Menen moeten afgerond zijn in 2026.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten