Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Deinze plaatst drie SMOTspots

Deinze plaatst drie zogenaamde SMOTspots in de openbare ruimte waar passanten gratis zonnecrème kunnen krijgen. Het zijn de eerste intelligente zonnecrèmepalen in Oost-Vlaanderen. Gebruikers vinden er ook informatie over de uv-index en de temperatuur, zodat ze weten of het nodig is om te smeren of niet. Het initiatief moet huidkanker mee helpen voorkomen.

IMG_8600 - Copy
De primeur van de SMOTspots van Sundo was voor Kortrijk. Behalve Deinze beschikken ook Eeklo en Kuurne als pioniers over de intelligente zonnecrème-palen. Binnenkort staan er 75 dergelijke toestellen in Vlaanderen. De zonnecrèmepalen moeten mensen bewust maken van het gevaar van de zon voor de huid. Ze geven aan wanneer je moet smeren. Op het scherm zien ze welke uv-index en temperatuur er op dat moment op die locatie wordt waargenomen en zo krijgen ze ‘smeeradvies’. Op de zijkant van het toestel krijgen de gebruikers een uv-index - huidtype matrix, te zien om zo te ontdekken wanneer te smeren en te hersmeren bij elke uv-hoogte. De zonnecrème met factor 30 krijgen ze gratis.
 
“Het aantal huidkankergevallen is de jongste tien jaar helaas verdubbeld”, zegt Jacob Leysen van Sundo. “Vaak bevinden we ons in de zon zonder voldoende bescherming. Nochtans is te veel onbeschermd in uv-licht zitten voor huidkanker hetzelfde als wat tabak is voor longkanker. Met de SMOTspots willen we huidkanker helpen voorkomen.”
 
In Deinze krijgen twee SMOTspots een vaste plaats: aan het Rheinbachplein (bedieningshuisje aan de Tolpoortbrug) en op de Brielpoortparking. “De andere paal is een mobiel exemplaar, dat regelmatig op andere locaties zal te vinden zijn”, weet Conny De Spiegelaere, schepen voor Gezondheidszorg. “We vinden het belangrijk om hierop in te zetten. Als we naar de zee gaan, weten we dat we zonnecrème moeten aanbrengen. We staan er echter veel minder bij stil als we enkele uren shoppen of een terrasje doen bij de eerste zonnestralen in onze stad. Nochtans is het dan net zo belangrijk om te smeren. De SMOTspots moeten de mensen daar op wijzen.
 
De palen blijven staan tot september en mogelijk komt er een vervolg volgend jaar. “De strijd tegen huidkanker win je niet in één jaar. Dit verhaal gaat verder dan de gratis zonnecrème en het bewustmaken van passanten. Alle SMOTspots sturen hun gegevens door zodat we met die data aan de slag kunnen: wanneer en hoeveel keer ze worden gebruikt zetten we af tegenover de plaatselijke omstandigheden (zon, tijdsstip, locatie,…). Zo komen we er bv. ook achter wanneer mensen niet smeren terwijl ze dat volgens de indicatoren beter wel zouden moeten doen. Met die conclusies kunnen we dan aan de slag voor volgende bewustmakingscampagnes”, besluit Jacob Leysen.
 
De zonnecrème is hittebestendig, hypoallergeen en geschikt voor kinderen en zowat alle huidtypes. De toestellen werken standaard enkel van 9 tot 19 uur. Er zit een beveiliging op die het systematisch leeghalen of oneigenlijk gebruik verhindert. Je kan de locaties van de SMOTspots vinden op http://www.sundo.be

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten