Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

DEME plaatst onderzeese exportkabel sneller dan gepland

DEME voltooide de installatie van de onderzeese exportkabel voor het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia eerder dan gepland. Het schip de Living Stone laadde de kabel bij fabrikant Hellenic Cable in Griekenland, bracht hem naar de site in België en voerde een vlekkeloze kabelinstallatie, offshore-verbindingen en vier pull-ins uit.

DEME Living Stone

Met het innovatieve kabellegsysteem van de Living Stone konden de werkzaamheden in een recordtijd en ruim vóór de geplande datum worden voltooid. Het unieke systeem met twee kabelbanen kan één kabel installeren en de volgende kabel tegelijk voorbereiden aan dek, inclusief de installatie van het kabelbeschermingssysteem (CPS).

“De Living Stone heeft ook deze opdracht feilloos uitgevoerd. Het was fantastisch dat alle plannen konden worden uitgevoerd zonder enige vertraging. Met een nieuw en complex schip als de Living Stone verwacht je nog wat kinderziektes, maar het was geweldig dat onze bemanning eventuele problemen al van tevoren had opgelost. De uitstekende teamgeest tussen de bemanning van het schip en het projectteam en uiteraard de constructieve aanpak van onze klant Elia waren essentieel voor dit succes”, zegt Marco Kanaar, project director bij DEME Offshore.

In een recordtijd

Het Modular Offshore Grid speelt een cruciale rol in de transitie naar meer hernieuwbare energie. “We zijn er bijzonder trots op dat Elia in dit opzicht een voortrekkersrol kan spelen. Dit project werd in een recordtijd afgerond. De eerste afspraken met de overheid werden in maart 2016 gemaakt en het MOG zal in september van dit jaar operationeel zijn. Dit is het resultaat van een goede samenwerking tussen alle partners in het project”, zegt Tom Pietercil, project director bij Elia.

 

Het Belgische onderzeese kabelproject Modular Offshore Grid werd toegekend in augustus 2017. DEME heeft behalve de Living Stone ook de sleephopperzuiger Bonny River ingezet op het project om 45 km sleuven te vullen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten