Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Den Haag krijgt duurzaam warmte- en koudenet voor 7.500 woningen

De combinatie Heijmans-Essent en de gemeente Den Haag ontwikkelen het tweede grote duurzame warmte- en koudenet van de stad. Het gaat om 5.000 tot 7.500 woningen en circa 110.000 m2 voorzieningen zoals kantoren, winkels en horeca.

Ontwerp zonder titel (54)
Heijmans-Essent

Na een Europese aanbesteding van de gemeente Den Haag verkreeg de combinatie Heijmans-Essent de opdracht om voor eigen rekening en risico het warmte- en koudenet te ontwerpen, realiseren en exploiteren. 

Heijmans-Essent zet een combinatie van bodemenergie (WKO) en aquathermie in. Met deze tweede techniek wordt warmte onttrokken uit oppervlaktewater van de Trekvliet en uit drinkwater. Het is uniek in Nederland dat deze techniek op dergelijke schaal wordt gebruikt. Met de twee bronnen moet het warmte- en koudenet instaan voor een energiezuinige, robuuste en betaalbare energievoorziening.

Nog in 2023 wordt gestart met het ontwerpen en bouwen van het net. In 2027, wanneer het eerste gebouw is aangesloten, start de energielevering voor 30 jaar. Tussen 2027 en 2038 bouwt de omzet op vanaf 0,5 miljoen euro naar een jaarlijkse omzetprognose van circa 6 miljoen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten