Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Deurne vergroent openbaar domein in Eksterlaer

In de nieuwe buurt Eksterlaer gaan het district Deurne en buurtontwikkelaar Matexi samen het toekomstig aan te leggen openbaar domein verduurzamen. Het stedenbouwkundige masterplan dateert reeds van vóór 2011. De voorbije jaren evolueerde de visie op stedenbouw in het algemeen en de inrichting van het openbaar domein in het bijzonder. Zo raakte het masterplan voor Eksterlaer op sommige vlakken achterhaald. Ook de huidige bewoners zijn vragende partij voor meer groen in de verdere aanleg van hun buurt. In 2016 startte Matexi met de realisatie van de woonbuurt Eksterlaer, die in totaal aan ruim 580 gezinnen een thuis zal bieden.

Deurne vergroent openbaar domein in Eksterlaer (2)
Samen met het district onderzocht de ontwikkelaar hoe de plannen voor de nieuwe straten kunnen aangepast en vergroend worden. Twee derde van de straten in Eksterlaer moeten nog aangelegd worden en zullen op de nieuwe manier worden ingericht. Het aantal klassieke straatstenen wordt beperkt en zoveel mogelijk vervangen door waterdoorlatende grasdals, betonnen stenen met openingen waarin gras wordt gezaaid. Dit maakt waterinfiltratie mogelijk en ook het straatbeeld wordt zo aanzienlijk groener. Er komen extra bomen in de nieuwe straten en de boomvakkenn worden vergroot om meer groen rond de bomen te kunnenn planten. Elke toekomstige woning krijgt ook een geveltuintje, waar de bewoner bloemen of klimplanten kan voorzien. 
 

 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten