Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Diepenbeek wil toegangspoort voor ecocampus realiseren

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg schrijft in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester een studieopdracht uit voor de ontwikkeling van de toegangspoort voor de ecocampus aan de Campuslaan in Diepenbeek. Kandidaturen voor dit studieproject kunnen ingediend worden via de website vlaamsbouwmeester.be en dit vóór 27 augustus om 11 uur.

Diepenbeek wil toegangspoort voor ecocampus realiseren (5)
Het poortgebouw zal worden gerealiseerd in de oksel van de rotonde tussen de Campuslaan en het Wetenschapspark. Het parkeergebouw zal worden gerealiseerd ter hoogte van het huidige gebouw A, in de oksel van de rotonde tussen de Campuslaan en de Agoralaan.
 
De campus Diepenbeek is in transformatie. In 2018 werd door de Provincie Limburg het masterplan ‘signaalgebied en campus Diepenbeek’ afgerond. Dit masterplan heeft als uitgangspunt om een evenwicht te bieden tussen de uitbreiding en de ecologische bescherming van de waardevolle Demervallei.
 
De ambitie is om de campus Diepenbeek uit te bouwen tot een ecocampus die plaats biedt aan onderwijs, onderzoek en bedrijvigheid in de zorg- en bouwsector. De campus wordt opgedeeld in verschillende deelcampussen, met elk hun eigen focus en programma. De verschillende zones vormen echter wel één geheel en worden met elkaar verbonden door een aantal grote openbare assen, die de leesbaarheid van de campus voor de gebruikers en bezoekers aanzienlijk verbeteren.
 
Het masterplan werd in 2020 verder verfijnd, wat geleid heeft tot vernieuwende inzichten op het vlak van bebouwing, ontsluiting, en waterhuishouding. Verdichting, ontharding, concentratie van volumes en bouwen in de hoogte gelden hierbij als uitgangspunten.
Deelcampus ‘health campus’ strekt zich uit ten noorden en zuiden van de toegangspoort, en zal de spil worden van innovatie in de zorg. Waar de toegang tot de campus vandaag niet de uitstraling heeft die ze verdient, zullen de nieuwe gebouwencomplexen van de health campus in de toekomst een opvallende toegangspoort vormen tot de ecocampus Diepenbeek.
 
Om de potenties voor de toegangszone in kaart te brengen, werd een opportuniteitsstudie uitgevoerd. De toegangspoort dient te worden vormgegeven als een verbindende plek waar activiteiten, multimodale knooppunten, collectieve voorzieningen en groenblauwe infrastructuren samenkomen.

Nieuwe gebouwen

Er worden ter hoogte van de toegangspoort drie nieuwe gebouwen voorzien: een poortgebouw (inspiratiehub), een parkeergebouw (parkeerhub) en een onderwijsgebouw (multimodale hub). Deze worden geschakeld via een voetgangersbrug die de verschillende gebouwen met elkaar verbindt, alsook de verschillende delen van de health campus.
 
Deze ontwerpwedstrijd omvat het poortgebouw, het parkeergebouw en de voetgangersbrug. De drie entiteiten dienen als één geheel te worden vormgegeven. De voetgangersbrug dient zo te worden ontworpen dat ze ook kan functioneren wanneer nog niet alle gebouwen zijn gerealiseerd.
 
Daarnaast dient ook de buitenruimte rond de gebouwen te worden ontworpen, volgens de principes van de uitgevoerde studies die betrekking hebben op dit gebied. Deze opdracht beperkt zich tot de opmaak van een ontwerp. De toegangspoort wordt doorsneden door de toekomstige campusboulevard. In afwachting van de concrete plannen en uitvoering daarvan, wordt binnen deze opdracht enkel een tijdelijke aanleg voorzien van de buitenruimte rondom de gebouwen die de toegankelijkheid van de gebouwen garandeert.
 
Het programma van de gebouwen wordt momenteel met de betrokkenen verfijnd. De opdrachtgever verwacht dat er mee wordt nagedacht over de manier waarop op het vlak van het programma flexibiliteit (naar in- en uitbreiding) en multifunctionaliteit kunnen worden gegarandeerd.
 
Het samenspel van de verschillende gebouwen moet de toegangszone een representatief karakter geven. Het geheel krijgt de allure van een poort, de ‘entree naar de stad’ en een ‘poort naar de natuur’. De focus ligt dus eerder op het samenspel van de verschillende gebouwen om te komen tot een symbolisch opgeladen punt, dan wel op één iconische eyecatcher. Niettemin dient er wel ingezet te worden op een hoge beeldkwaliteit.

Toonbeeld van duurzaamheid

De ecocampus moet een toonbeeld van duurzaamheid worden, zowel wat betreft de gebouwen, als wat betreft de invulling van de onbebouwde ruimte. De POM Limburg wil de ecocampus in de toekomst uitbouwen tot een Positive Energy District. Op het vlak van water wil men de kringloop op de campus zo gesloten mogelijk houden.
 
Het behoud en de ontwikkeling van de biodiversiteit zijn belangrijke uitgangspunten. Een dynamische campus vraagt ook om een toekomstgerichte invulling. Door vanaf de start rekening te houden met veranderende noden kunnen ruimtes, gebouwen en materialen met beperkte moeite blijvend in gebruik worden gehouden.
 
Om dit allemaal te realiseren wordt gezocht naar een multidisciplinair team dat zowel ervaring heeft met architectuur, landschapsarchitectuur als het ontwerpen van infrastructuur. Het team moet creatieve ideeën kunnen omzetten in een technisch en financieel haalbaar alsook duurzaam verhaal. Het ontwerpteam zorgt er bovendien voor dat het volledige proces door BIM ondersteund wordt.
 
Zijn begrepen in de opdracht:
• De (landschaps)architectuurstudie voor het parkeer- en poortgebouw en de voetgangersbrug die de gebouwen aan de toegangspoort verbindt.
• De stabiliteitsstudie.
• Technieken.
• De studie van de akoestiek (specifieke akoestische vereisten, de geluidsisolatie naar de buren, de buitengeluiden, de ruimten onderling, de andere publieke en niet publieke ruimten en het geluidsniveau in de lokalen,…).
• De studie van de inrichting van de buitenruimte en de uitvoering van een tijdelijke buitenaanleg (in functie van de toegankelijkheid van de gebouwen).
• De studie van de binneninrichting, inclusief het vast meubilair.
• Het uitvoeren van de epb verslaggeving.
• Het uitvoeren van de veiligheidscoördinatie.
• De financieel-technische doorrekening (raming).
• BIM ondersteuning voor het volledige proces.
Zijn niet begrepen in de opdracht:
• Het mobiliteitseffectenrapport.
• Archeologisch onderzoek.
• Het sloopopvolgingsplan en de asbestinventaris.
• Opmetingsplannen.
Foto’s: Tim Van de Velde / Team Vlaams Bouwmeester.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten