Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

De gemeente Dilbeek heeft het nieuwe masterplan voor de volledige site Keperenberg in Itterbeek voorgesteld. Het gaat om het gebied gelegen tussen de Keperenbergstraat, de Itterbeeksebaan en de Sackweg dat ongeveer 40 jaar geleden werd ontwikkeld niet meer aangepast is aan de hedendaagse noden.

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor (1)
Het gemeentebestuur kiest in deze zone voor een verscheidenheid aan activiteiten, gaande van welzijn, sport en onderwijs tot openbare ruimte en cultuur. De eerste werken zijn reeds gestart in augustus met de afbraak van de sporthal en zullen in fases worden opgeleverd.
 
Uit het participatietraject dat enkele jaren geleden werd opgestart zijn vier speerpunten naar voren gekomen: dorpsgevoel, ruimte voor iedereen, goede bereikbaarheid en duurzaamheid. Deze vier thema’s vormen de leidraad van het masterplan. In workshops hebben burgers vervolgens verder vorm kunnen geven aan de site. Met al deze informatie is het architectenbureau Atelier MA+P aan de slag gegaan en heeft de site Keperenberg vorm gekregen in het masterplan.
 
Het masterplan legt de klemtoon op een groen kader en verzamelt gebouwen rond twee parken en een ontmoetingsplein. Rond een zogenaamd ‘benedenpark’ (in het zuiden) vind je het buurtrestaurant met panoramisch zicht op de vallei, de buitensportterreinen, polyvalente vergaderzalen voor verenigingen en het lokaal dienstencentrum. In de omgeving van een zogenaamd ‘bovenpark’ (in het noorden) vind je het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen, het dagverzorgingscentrum en het administratief gebouw van het OCMW.
 
Het bovenpark en het benedenpark zijn met elkaar verbonden door een lift en licht hellende wegen zodat ook de minder mobiele weggebruiker zich makkelijk kan verplaatsen. In het oosten is er ruimte voor een groen ontmoetingsplein met parkeergelegenheid, de school, de uitbreiding van de speelplaats, het kinderdagverblijf en een nieuw recreatiegebouw (met inbegrip van jeugdhuis en tennishal).

Het volledige domein is met elkaar verbonden via wandel- en fietspaden. Er zijn voldoende rustplekken en uitzichtspunten, evenals speeltoestellen voor de allerjongsten. 
 
Bouwprojecten
 
De uitwerking van het masterplan loopt vanaf nu verder via verschillende deelprojecten. Elk van deze deelprojecten kent zijn eigen verloop, overleg en fasering. Tussen 2021 en 2025 zal er eerst gestart worden met:
• de voorlopige huisvesting van het jeugdhuis Zomaar;
• de uitbreiding van het kinderdagverblijf in de oude school;  
• de bouw van het woonzorgcentrum (zorgwoningen);
• de bouw van sport- en recreatie-infrastructuur (met inbegrip van jeugdhuis en tennishal);
• de studie publieke ruimte & mobiliteit.
 
Het woonzorgcentrum Breugheldal kiest voor een nieuwe zorgorganisatie met kleinschalige woningen, die telkens plaats geven aan een achttal bewoners.  “Met deze vorm van wonen, het zogenaamde ‘kleinschalig genormaliseerd wonen’, speelt het masterplan in op de huidige tendenzen en de noden van rusthuisbewoners. In de komende maanden wordt een traject opgestart om de woningen verder vorm te geven en in te richten”, zegt Walter Zelderloo, schepen van Welzijn.
 
Het nieuwe sport- en recreatiegebouw zal drie verdiepingen tellen waar verschillende functies ‘gestapeld’ worden. Op het niveau van het ontmoetingsplein (gelijkvloers) kan je de cafetaria met terras, jeugdhuis en polyvalente zalen terugvinden. Op de eerste verdieping bevindt zich een competitiesportvloer met tribune. Helemaal onderaan (-1) bevinden zich de kleedkamers, het sanitair, de technische ruimte en de berging. Waar mogelijk wordt deelgebruik gestimuleerd. Zo wordt de cafetaria van de tennisclub geïntegreerd in de algemene cafetaria van het recreatiegebouw.
Foto: Michiel De Cleene/Team Vlaams Bouwmeester

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten