Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Doorsteek aan Gentse Zuiderpoort wordt nieuw park langs de Schelde

In Gent is aan de voet van de Louisa D’Havébrug de aanleg van een nieuw stukje groen begonnen. Het Zuiderpoortpark, aan de achterzijde van de appartementen aan de Jenny Tanghestraat tussen het kantoorgebouw Zuiderpoort en de Schelde, wordt een gevarieerd park met picknickbanken en een trapvormig gazon dat afdaalt tot tegen de Schelde.

Doorsteekplek aan Gentse Zuiderpoort wordt nieuw park langs de Schelde
De werken worden uitgevoerd door aannemer Casteleyn en zonen nv. Na afwerking van de constructiewerken, vermoedelijk in november, volgend de beplantingswerken.
 
De aanleg van het Zuiderpoortpark maakt deel uit het van stadsvernieuwingsproject ‘Ledeberg leeft’. Met dat project wil de Stad Gent een impuls geven aan Ledeberg om de leefbaarheid in de wijk nóg beter te maken. Het park zal tegen eind 2021 klaar zijn.
 
“We maken van de doorsteekplek een aangename groene rust- en pauzeerzone voor buurtbewoners, werknemers van de nabije kantoorgebouwen en passanten. Fietsers en wandelaars zullen er zeker halt houden om te verpozen op het grasveld, de trapjes aan het water of de comfortabele zit- en picknickbanken”, verklaart schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker.
 
Ontbrekend stukje fietspad
 
Het park krijgt een gazon dat trapvormig afdaalt tot tegen het water, picknickbanken en een aantal zones met bloemenrijk grasland en struiken. De combinatie van intensief gemaaid grasland, bloemenrijk grasland, hoogstammige bomen, en oevervegetatie komt de biodiversiteit ten goede. Het zorgt ervoor dat veel dieren (vogels, insecten en andere), planten en micro-organismen er een nieuwe habitat zullen vinden.
 
Over de volledige breedte van het park komt een betonnen fietspad van 4 m breed. Zo wordt het laatste puzzelstukje gelegd voor een vlotte fietsverbinding vanuit Ledeberg richting station Gent-Sint-Pieters en vanuit Merelbeke langs het jaagpad richting stadscentrum. Ook worden de woonboten langs het fietspad beter toegankelijk voor laden en lossen. 
 
Verspreid in het park worden grindpaden aangelegd, met daarlangs enkele zit- en picknickbanken om even te rusten of te genieten in de natuur.
 
Dit project is ook gelinkt aan het grote masterproject ‘Viaduct B401: naar een nieuw verhaal’ waarbij de stad Gent aan nieuwe scenario’s op en rond de B401 werkt met het oog op duurzame mobiliteit, leefbaarheid en invulling van de (vrijgekomen) ruimte rond de B401.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten