Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Drukke Tiensepoort in Leuven wordt verkeersveiliger aangelegd

De Tiensepoort in Leuven zal in de eerste helft van dit jaar verkeersveiliger worden heraangelegd. Dat antwoordde Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters op een vraag van parlementslid Karin Brouwers (foto). De Tiensepoort is één van de drukste, meest onoverzichtelijke en daardoor gevaarlijkste kruispunten in Leuven. Het kruispunt werd vorig jaar zelfs nog op de dynamische lijst van zwarte punten geplaatst.

Drukke Tiensepoort in Leuven wordt verkeersveiliger aangelegd

Vooral het risico op dodehoekongevallen loert er letterlijk om de hoek. Daarom zullen de verkeerslichten op het kruispunt anders worden afgesteld. Met de nieuwe regeling worden conflicten tussen fietsers, voetgangers, auto’s en ander gemotoriseerd verkeer zo goed als onmogelijk. Wanneer het licht voor fietsers en voetgangers op groen staat, staat het licht voor auto’s op rood en enkel de wagens die niet in conflict komen met overstekende fietsers, krijgen dan ook groen licht. Er zal een fase zijn waarin alle actieve weggebruikers gelijktijdig groen hebben, dat is het zogenaamde vierkant groen.

Ook liggen er op het kruispunt drie bypasses. Dit zijn plaatsen waar je als automobilist rechtsaf kan zonder het kruispunt op te rijden. Deze bypasses zijn echter onveilig voor fietsers, omdat het rechts afslaande gemotoriseerde verkeer het fietspad kruist zonder een verkeerslicht te passeren. Daarom zullen bij de heraanleg twee van de drie bypasses, die van de Tiensestraat naar de Geldenaaksevest en van de Geldenaaksevest naar de Tiensesteenweg, worden afgesloten. Enkel de bypass van de Tiensestraat naar de Blijde Inkomststraat blijft bestaan, omdat er anders onvoldoende opstelruimte voor fietsers overblijft.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten