Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Ecowijk Gantoise staat in de startblokken

De terreinen van het voormalige Ottenstadion en de tennis- en hockeyclub La Gantoise in Gentbrugge maken plaats voor een nieuwe, kindvriendelijke woonwijk met wijkpark. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent ontwikkelt er samen met de private ontwikkelaar Ecowijk nv de nieuwe woonwijk Ecowijk Gantoise. Het wordt een voorbeeldwijk op het vlak van energie en woontypologie.

Ecowijk Gantoise

Aan de Bruiloftstraat in Gentbrugge bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA Gent zijn sportieve stek. In 2013 verhuisde de club naar de gloednieuwe Ghelamco Arena. Na de verhuis van KAA Gent kon sogent in opdracht van de stad overgaan tot de sloop van de oude voetbaltempel.

Ook de hockey- en tennisclub La Gantoise, gevestigd naast het Jules Ottenstadion in de Tennisstraat, verhuisde. Door het vertrek van beide clubs kwam een gebied van 50.000 m² vrij. La Gantoise sloot een akkoord met projectontwikkelaar Ecowijk voor de verkoop van haar gronden. Sogent en Ecowijk nv ontwikkelen elk hun deel van deze site tot een nieuwe woonwijk die de naam ‘Ecowijk Gantoise’ kreeg.

Inrichtingsplan

Zowel sogent als projectontwikkelaar Ecowijk zullen op hun gronden woningen laten bouwen. Om zeker te zijn dat er een integrale en kwalitatieve visie voor de wijk ontwikkeld wordt, werkten de partners samen aan een inrichtingsplan dat als basis dient voor de verkavelingsvergunning. Voor de opmaak van dat plan stelden ze het studiebureau BUUR aan.

Het plan getuigt van de doelstelling om van de wijk een echte ‘ecowijk’ te maken. De ambities op het gebied van energie, woontypologie, mobiliteit, groenvoorziening en kindvriendelijkheid zijn groot.

Ecowijk Gantoise zal plaats bieden aan een driehonderdtal woningen. Behalve de klassieke grondgebonden woningen zullen er ook appartementen met een tot vier slaapkamers aangeboden worden. Alle woningen krijgen een terras, een private tuin of een gemeenschappelijke groenzone.

“Op het deel van sogent onderzoeken we of er ook cohousing, zorgwoningen en/of assistentiewoningen mogelijk zijn. We zullen hier ook een belangrijk aandeel budgetwoningen realiseren”, vertelt Tom Balthazar, schepen voor Stadsontwikkeling en Wonen en voorzitter van sogent.

Modelwijk

De ambitie is om een modelwijk voor de 21ste eeuw te bouwen, met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Dat vergt een brede aanpak op verschillende fronten. De CO2-uitstoot wordt geminimaliseerd, hernieuwbare energie wordt lokaal opgewekt en water wordt waar mogelijk hergebruikt. Voor elk aspect van de ontwikkeling wordt gezocht naar de meest duurzame aanpak, zonder dat die de betaalbaarheid van de woningen in het gedrang brengt.

“Als private ontwikkelaar willen wij ons samen met sogent en de stad Gent inzetten voor een klimaatneutrale en klimaatadaptieve stad. Door deze voorbeeldwijk te bouwen bieden we een antwoord op die ambitie. En dat niet tegen 2030 of 2050, maar vandaag al”, pikt Peter Garré namens Ecowijk nv in.

Ecowijk Gantoise zal voorrang geven aan fietsers en voetgangers. Het wordt een autoluwe wijk met ondergrondse parkings. Naast de vlotte verbindingen met het openbaar vervoer wordt ook ingezet op fietsgebruik en autodelen. De bewoners zullen faciliteiten aangeboden krijgen inzake auto- en fietsdelen.

Centraal park

Centraal in de wijk komt een park van ruim een hectare dat publiek toegankelijk zal zijn. Dit park speelt ook een belangrijke rol in het ecologisch, klimaatbestendig verhaal van de wijk. Er komt een centrale waterpartij die bv. heel zware regenval kan bufferen.

De meer dan 150 jaar sportgeschiedenis van de site krijgt een plaats in het ontwerp van het wijkpark. Er komen verschillende speelse referenties naar dat rijke verleden. Zo krijgt de middenstip van het voormalige voetbalveld een centrale plek in het park en wordt de centrale as die zich een weg doorheen de wijk baant, uitgewerkt als atletiekpiste met sport-, spel- en rustplekken. Er komt ook een tennismuur en een ho-ckeyhoek. Het wijkpark wordt voor kinderen een uitgelezen plek om zich op een sportieve manier uit te leven.

Timing

De partners dienen weldra samen de aanvraag tot verkavelingsvergunning in. Eens de aanvraag is goedgekeurd kan het wijkpark aangelegd worden en kunnen de partners verder werken aan de uitwerking van de woningen.

Op het deel van de private ontwikkelaar Ecowijk kunnen de bouwwerken starten eens tennis- en hockeyclub La Gantoise is verhuisd naar de Noorderlaan. Die verhuis zal gefaseerd gebeuren: eerst de hockeyclub en later de tennisclub. Ecowijk nv wil eind 2017 starten met de bouw van de eerste woningen op het hockeydeel aan de Van Laethemstraat.

Sogent gaat nu op zoek naar een private partner die de woningen op de terreinen van het voormalige Ottenstadion zal realiseren. De aanleg van het wijkpark, waarvan de start is gepland in 2018, neemt sogent voor zijn rekening.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten