Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Elia voltooit afbraak 70 kV-hoogspanningslijn Malderen-Mechelen

Deze week verwijderde Elia de laatste hoogspanningsmasten van de lijn Malderen-Mechelen in Leest. De hoogspanningsnetbeheerder was in 2022 gestart met dit project en dit jaar gingen de laatste 50 masten tegen de vlakte. Hiermee is de 100 jaar oude lijn definitief uit het landschap verdwenen.

Ontwerp zonder titel (3)
Elia

De oude hoogspanningslijn Malderen-Mechelen dateert van de jaren 1920 toen de elektriciteitsbehoefte niet was wat ze vandaag is en in de toekomst zal zijn. Om die reden, besliste Elia al in 2020 om deze 70.000 Volt-lijn uit dienst te nemen en te vervangen door de aanleg van nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels van 150 kV om de elektriciteitsbevoorrading in de regio verder te garanderen. Een jaar later, werden de geleiders van de hoogspanningsmasten gehaald. In 2022 startte de aannemer met de afbraak van enkele masten en dit jaar werden de laatste 50 masten afgebroken. De nieuwe verbinding zit al sinds 2021 onder de grond. 

Het afbreken van hoogspanningsmasten gebeurt met behulp van telescoopkranen. Daarna worden de funderingen weggenomen. Tenslotte wordt de bodem hersteld zodat de staat ervan overeenstemt met die van het omliggende terrein.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten