Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Embuild: Vlaanderen is niet klaar voor een volgende waterbom

De nakende doortocht van cycloon Boris in Centraal-Europa moet een wake-up call zijn voor de onderhandelaars voor de volgende Vlaamse regering. We moeten dringend de grote tekortkomingen in de waterinfrastructuur in Vlaanderen wegwerken. Volgens Embuild Vlaanderen moet er jaarlijks meer dan 420 miljoen extra worden geïnvesteerd om onze basisinfrastructuur op orde te krijgen.

BKBC - 2024-09-13T120238.371
Deborah Jackson via Pixabay

Na de waterbom in 2021 in Wallonië, werd de impact op Vlaanderen nagegaan van een gelijkaardig scenario. In het worst-case scenario lopen de kosten op tot acht miljard euro. Ook de gevolgen van droogte hebben een kostprijs.

In zijn memorandum becijferde Embuild Vlaanderen dat in de volgende legislatuur de investeringen in de waterhuishouding moeten stijgen met 426 miljoen euro per jaar om een waterveilig en klimaatbestendig Vlaanderen te realiseren. Een meerjareninvesteringsprogramma dient te focussen op de structurele voortzetting van de Blue Deal om o.a. onze rivieren opnieuw te laten meanderen en water bovenstrooms meer vast te houden; de onderhoudsachterstand bij o.a. oeververdediging, kaaimuren, sluizen enz.

Er is ook is een Vlaamse Watercommissaris nodig. Vandaag werken er te veel actoren naast elkaar. Daarom vraagt de bouwfederatie één regisseur die samen met de lokale spelers en overheden een aanpak uitwerkt. Zo worden de budgetten gecoördineerd en efficiënt ingezet. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten