Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Europese steun voor fietssnelwegtunnel in Zelzate

Er komt een nieuwe fietstunnel in Zelzate. De tunnel zal voor een veilige, comfortabele en vlotte verbinding zorgen op fietssnelweg F424 tussen Zelzate, Sas van Gent en Terneuzen.

BKBC - 2024-05-03T183704.710
Adobe Stock

Het netwerk van fietssnelwegen in en rond Zelzate, centraal in het Belgisch-Nederlandse havengebied, is in volle ontwikkeling. De voorbije jaren kwam er overal in de haven nieuwe fietsinfrastructuur bij. Ten noorden van Zelzate is er op dit moment echter nog geen hoogwaardige fietsverbinding tussen de Vlaamse en de Nederlandse zijde van het havengebied.

De F423 tussen Zelzate en Eeklo is zo goed als volledig afgewerkt. Samen met de geplande nieuwe fietstunnel wordt het ontbrekende traject van ongeveer 700 meter de komende jaren gerealiseerd. Op dit traject wordt ook een verbinding gemaakt met de fietstunnel. Op die manier vervolgt de fietssnelweg F424 het laatste stukje richting Nederlandse grens langs de andere kant van de spoorweg. Op de grens sluit de fietssnelweg F424 aan op de Nederlandse hoogwaardige fietsinfrastructuur ter hoogte van de Beneluxlaan/Westkade.

De kostprijs van de fietstunnel in Zelzate wordt geraamd op 2,67 miljoen euro. Veertig procent daarvan wordt gefinancierd met Europese middelen. De rest van de kosten zullen worden gedragen door Infrabel, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid.

De voltooiing van de nieuwe fietstunnel is voorzien in de zomer van 2027.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten