Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Gaston Berghmansdreef in Merksem wordt volledig vernieuwd

De plannen voor de vernieuwing van de Gaston Berghmansdreef in Merksem zijn klaar. De werken zijn volgend jaar gepland. Reeds in 2016 werd een landschapsbeheerplan gemaakt voor het Bouckenborghpark, waarin ook de vernieuwing van de Gaston Berghmansdreef werd opgenomen. Aan het einde van de dreef, een lange oprijlaan met paardekastanjes die vertrekt aan de Bredabaan, bevindt zich het kasteel Bouckenborgh.

Gaston Berghmansdreef in Merksem wordt volledig vernieuwd
Er komt een nieuw toegangspad van 4 m breed in kasseien. Het centrale gedeelte van het pad is voorzien in gezaagde kasseien voor het comfort van voetgangers en fietsers. Er zijn ook uitwijkstroken voorzien waar dienstverkeer elkaar, indien nodig, kan passeren.
 
Het nieuwe toegangspad, met een inkomplein aan de zijde van de Bredabaan, zal bezoekers door een nieuwe bomendreef leiden in de richting van het Bouckenborgpark. Een groot deel van de bestaande bomen is ziek of afgestorven. Jaarlijks moeten er uit veiligheidsoverwegingen bomen worden gerooid, met als gevolg dat de oude bomendreef op sommige plaatsen bijna volledig is verdwenen.
 
Daarom wordt er samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Antwerpen voor gekozen om een volledig nieuwe bomendreef aan te planten. Er komen twee nieuwe rijen grote bomen aan beide zijden van het toegangspad. Aan de gracht ter hoogte van het poortgebouw zullen een aantal bomen worden verwijderd om het zicht vanuit de dreef op het kasteel te vrijwaren.
 
Op het inkomplein aan de Bredabaan komen zitbanken, verlichting en een vuilnisbak. Het historische hekwerk wordt gerestaureerd en teruggeplaatst. Dit gebeurt via een afzonderlijk project in opdracht van de stad Antwerpen.
 
Naast het hoofdpad zijn eveneens rustpunten voorzien met zitbanken en verlichting. Zijpaden in porfier vormen de toegang naar de school en het scoutslokaal. Het bestaande pad in beton naast de voetbalvelden wordt verlengd tot aan het hoofdpad. Zo is er een comfortabele verbinding voor voetgangers en fietsers van en naar de parking.
 
Over de volledige breedte van de dreef wordt nieuw gras gezaaid. Het gras zal deels intensief en deels extensief worden gemaaid. Op sommige plaatsen komen bloembollen of een bloemenmengsel.

Het conceptplan is vanaf deze maand consulteerbaar op grote panelen aan de Gaston Berghmansdreef.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten