Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Gavere heeft plannen voor heraanleg Asper-dorp bijna klaar

Het gemeentebestuur van Gavere heeft de plannen voor het project Dwars door Asper bijna klaar. De definitieve plannen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. De kosten worden voorlopig geraamd op zowat 1,8 miljoen € en de uitvoering zal ongeveer één jaar duren.

IMG_20211101_085912
“Deze heraanleg van de Steenweg in de dorpskom van deelgemeente Asper past in de visie van het bestuur om de dorpskernen te verfraaien en veiliger in te richten. Eerder werden de dorpskernen van Dikkelvenne en Gavere vernieuwd. De heraanleg van de Markt van Gavere start binnenkort”, stelt schepen van Openbare Werken Christophe De Boever. De projectzone van Dwars door Asper omvat alle verharding van de Steenweg tussen het Carlos Dierickxplein en de Burgemeester Paul Ceuterickstraat. De zone is zowat 1 km lang. De plannen worden getekend door studiebureau Lobelle uit Vrasene, met verkeerstechnisch advies van Veneco.
 
Het voorontwerp werd reeds een aantal keren aangepast en ook de opmerkingen van de jongste vergadering met de buurt worden nog meegenomen. Het bestuur verwacht dat de werken in 2022 kunnen starten. Aan de twee uitersten van de zone worden ‘poorten’ gecreëerd die vooral automobilisten ertoe moeten aanzetten om hun snelheid te laten zakken. Dat zal versterkt worden door een trajectcontrole en er komt ook een tonnagebeperking die tot ver buiten de projectzone zal aangeduid worden.
 
De heraanleg gebeurt van gevel tot gevel. Er is in dit stuk van de Steenweg te weinig plaats voor zowel volwaardige voetpaden van 1,5 m en gescheiden fietspaden voor de bovenlokale fietssnelweg die langs dit traject loopt. Daarom kiezen ontwerpers en bestuur voor gemengd verkeer met fietssuggestiestroken in uitgewassen beton.
 
Op het smalste stuk van de Steenweg verdwijnen de parkeerplaatsen, maar er blijven voldoende parkeerplaatsen op het Carlos Dierickxplein en in de Hulstraat. Het aantal parkeerplaatsen gaat van 140 naar 122. De groene ruimte rond de dorpskerk wordt nog wat groter. Samen met de heraanleg wordt op dit traject gescheiden riolering aangelegd in opdracht van Farys. Het Carlos Dierickxplein zit niet in de projectzone, maar waar het plein grenst aan de Steenweg, komen een aantal extra bomen.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten