Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk

De stad Antwerpen kocht een groot onbebouwd stuk grond tussen het Laar en de Gerardus Stijnenlaan in Ekeren, een onderdeel van het vroegere ‘Laarhof’. Met deze aankoop wordt gegarandeerd dat het perceel, met een totale oppervlakte van 4 hectare, onbebouwd blijft. Het zal verder ontwikkeld worden als een natuurlijk, zacht-recreatief groengebied.

Geen bebouwing op 4 ha grond in Ekeren-Donk
Het perceel maakt in het stedelijke groenplan deel uit van het landschap ‘Laagland’. Het gebied was ooit sterk bebost, maar transformeerde geleidelijk naar landbouwgebied met enkele hoeves. Vanaf de negentiende eeuw verboste het opnieuw, waardoor er vandaag waardevolle oude bosfragmenten voorkomen. De site ligt in de nabijheid van verschillende beken en grachten en heeft daarom ook een belangrijke functie als overstroombaar gebied. 
 
“Door deze aankoop kunnen we de site vrijwaren van bebouwing, zo blijft ook de waterbufferende functie behouden. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de groene verbinding tussen Hoekakker en het Fort van Merksem te realiseren. Dit ooit bosrijke onderdeel van het Laarhof gaan we terug in ere herstellen. Tegen eind 2023 zal alvast één hectare van het gebied opnieuw bebost worden”, verklaart schepen van Wonen en Groen Els van Doesburg. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten