Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Gent bestrijdt sigarettenpeuken met vuilnisbakrobot

De stad Gent pakt dit najaar uit met een opvallende peukencampagne. Op meer dan 120 vuilnisbakken en aan een vijftigtal bushokjes verscheen de oproep 'Mag ik je peuken?’. Ondertussen rijdt een vuilnisbakrobot door de stad om de boodschap kracht bij te zetten.

Gent bestrijdt sigarettenpeuken met vuilnisbakrobot (1)
Van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil in Vlaanderen bestaat zowat de helft uit peuken. Een sigarettenfilter heeft tien tot vijftien jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Regelmatig worden in de magen van dieren zoals vogels en honden sigarettenfilters aangetroffen, wat ze erg ziek kan maken.
 
Met de oproep ‘Mag ik je peuken?’ en informatieve boodschappen aan vuilnisbakken en bushokjes maakt Gent op een ludieke manier duidelijk dat peuken niet op de grond horen. Daarnaast zorgt de stad voor negen peuk-stembussen.
 
Rokers kunnen er antwoorden op een leuke vraag door hun peuk in de asbak te werpen. Ten slotte verdelen gemeenschapswachten draagbare peukenasbakjes. Die zijn ook gratis verkrijgbaar in de krantenwinkels.
 
De campagne werd met steun van Ivago afgetrapt met een robot met de stem van Robrecht Vanden Thoren. De robotvuilnisbak gaat de straat op om rokers aan te spreken.
 
De impact van de campagne wordt ook geëvalueerd. Zowel voor, tijdens als na de campagne gaat het Gents MilieuFront op pad om peuken te tellen en op te ruimen. In totaal doen ze een zestigtal locaties aan.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten