Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Gent past rup Groen aan na openbaar onderzoek

Het ruimtelijk uitvoeringsplan Groen of rup Groen is licht aangepast na een openbaar onderzoek dat vooral positieve reacties teweegbracht. Het definitieve eindontwerp van het plan dat bestaande groengebieden in Gent planologisch beschermt en bosuitbreiding, natuurontwikkeling en extra parken mogelijk maakt, wordt op 27 september aan de gemeenteraad voorgelegd.

Gent past ruimtelijk uitvoeringsplan Groen aan na openbaar onderzoek
Het rup werd licht aangepast na overleg, onder meer met de betrokken grondeigenaars en landbouwers, en na het onafhankelijke advies van de Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro), maar de doelstellingen en ambities blijven overeind.
 
Er komt 115 ha extra groen, waarvan 30 ha bos. Daarnaast wordt 109 ha bestaand publiek toegankelijk groen beschermd, net zoals 148 ha natuur en bos.
 
Opvallend was het aantal positieve reacties dat tijdens het openbaar onderzoek binnenkwam. Van de 952 reacties waren er 775 steunbetuigingen. Dat toont hoe gedragen dit plan is bij de Gentenaars.
 
De beperkte aanpassingen hebben meestal te maken met de context op het terrein, zoals het behoud van de spoedweg naar de helihaven in het bos op de UZ-site of het behoud van de mogelijkheid om een nieuw fietspad aan te leggen op de campus Schoonmeersen.
 
Ook in het kader van de privacy van bewoners zijn enkele aanpassingen gebeurd, zoals het schrappen van een private toegangsdreef uit het onteigeningsplan.
 
Belangrijk is ook dat de impact op landbouwers nog wordt verzacht met extra ondersteunende maatregelen. En tot slot is er nog de grootste wijziging, het schrappen van het ‘Buffalopark’ in Gentbrugge, het nieuwe park dat in de toekomstige Ecowijk zou komen. Na een aanvechtingsprocedure bestaat de kans dat er voor die wijk een aangepaste verkavelingsvergunning moet komen waarbij de exacte contouren van het park nog kunnen veranderen.
 
Het was niet logisch om de exacte contour van een parkzone die mogelijk opnieuw bedacht moet worden strikt vast te leggen in een ruimtelijk uitvoeringsplan. Het blijft wel de bedoeling om, indien een aangepast projectvoorstel voor de Ecowijk moet worden opgemaakt, een wijkpark te voorzien.

Foto: Stad Gent
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten