Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Gent renoveert Groot Vleeshuis en herbestemt het als fietsenstalling

Het plan van de stad Gent om het historische Groot Vleeshuis te renoveren en het pand vervolgens een nieuwe bestemming te geven als fietsenstalling, gaat in ieder geval door, ondanks de reactie van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele die in de media verklaarde geschrokken te zijn van het plan voor deze herbestemming. Volgens de Gentse schepenen Hafsa El-Bazioui en Filip Watteeuw is er grote nood aan fietsenstallingen in de stad. Er komt ook een pubieke sanitaire ruimte in het pand. De kosten van de renovatie en herbestemming worden geraamd op 7,5 miljoen euro. Gent hoopt op een erfgoedsubsidie van 900.000 euro van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Gent renoveert Groot Vleeshuis en herbestemt het als fietsenstalling

Het Groot Vleeshuis is een voormalige overdekte markt uit de vijftiende eeuw. Het gebouw worstelt al een tijd met ernstige structurele problemen. Het wordt momenteel gestut op advies van stabiliteitsexperts en is gesloten voor het publiek. Het historische pand wordt in ere hersteld en grondig gerenoveerd, met respect voor de historische waarde. Daarna zal het voor vijftien jaar dienstdoen als openbare fietsenstalling tot een evenwaardig alternatief wordt gerealiseerd. De toekomstige fietsenstalling zal ook de omliggende pleinen ontlasten wat betreft de fietsparkeerdruk.

De komende maanden worden rondleidingen georganiseerd in het Groot Vleeshuis zodat de Gentenaars kunnen zien hoe slecht het gebouw eraan toe is en dat afwachten geen optie is. Die rondleidingen zullen vóór de zomer gebeuren, want de stad Gent wil dit najaar al starten met de eerste restauraties van het eeuwenoude gebouw.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten