Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Gerardabrug overbrugt hindernissen op fietssnelweg F4

De Provincie Oost-Vlaanderen werkt samen met de Vlaamse overheid, de lokale besturen en Infrabel verder aan de realisatie van de fietssnelweg F4 Gent-Antwerpen. Zondag wordt de nieuwe Gerardabrug in Sint-Niklaas officieel ingefietst.

BKBC - 2024-06-07T085703.814
PXL

Voor de aanleg van de fietssnelweg F4 tussen Gent en Antwerpen zorgde het traject ter hoogte van Sint-Niklaas voor een onveilige situatie voor de zwakke weggebruiker. Het traject werd daarom aangepast, zodat het parallel loopt met de spoorlijn, met een ongelijkgrondse kruising ter hoogte van Vijfstraten en een gelijkvloerse kruising ter hoogte van de Nieuwe Molenstraat.

In het ontwerp voor de fietsbrug werd gestreefd naar een elegante, slanke constructie, die de overspanning van 93 meter in een vloeiende, comfortabele beweging maakt. De stalen brug werd opgevat als een enkel U-vormig profiel met een continue dwarssectie. Elk architecturaal onderdeel werd ook ingezet om stabieltechnisch een meerwaarde te zijn. De borstweringen kregen bijvoorbeeld op een decoratieve wijze openingen. Om de gewenste verfijning te bekomen en de vrije hoogte onder de brug te maximaliseren wordt een elegante pijler voorzien na de overspanning van 60 meter over Vijfstraten.

Waar mogelijk werd een natuurlijk talud voorzien begroeid met streekeigen halfhoge struikachtige gewassen, dat dienst doet als een groene ader tussen het verder harde landschap. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten