Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Ghongha brengt stilte en innerlijke rust

Een gigantisch slakkenhuis als stiltecocon voor scholen, ziekenhuizen, bedrijven, parken en wandelroutes, … Dat is het idee van Tommy Browaeys dat steeds vaker opgepikt wordt. Inmiddels zijn de eerste exemplaren geplaatst, langs een wandelpad in het Prinsenpark van de provincie Antwerpen en aan de hoofdzetel en drukkerij van Roularta in Roeselare.

ghonghas-1

Tommy Browaeys is behalve uitgever bij Trends Business Information ook blogger en auteur van het boek Wake-up Call, over burn-out en hoogsensitiviteit. Een aantal jaren geleden begon hij vanuit zijn ervaring rond mentale gezondheid en hoogsensitiviteit na te denken over de geborgenheid van de slakkenschelp. “De slak was van meet af aan mijn beeld voor hoogsensitiviteit, (mentale) kwetsbaarheid en stilte. De slak kan zich op elk moment terugtrekken in de schelp als hij zich om welke reden dan ook bedreigd voelt en komt pas uit zijn schelp als alles veilig oogt. Het gevoel van de voelsprieten die steeds verder uitgestrekt worden om dan met groeiend vertrouwen door een biotoop te glijden. Dat was de eerste keer dat het concept van het slakkenhuis als stiltecocon om innerlijke rust te vinden vorm kreeg in mijn hoofd. De stiltecocon is een plek waar niets moet en waar je ongestoord eens alles op een rijtje kan zetten. Die introspectie en iets doen met wat je leert, is cruciaal in de aanpak van burn-out”, vertelt Browaeys.

Daarna volgde een periode van nadenken en aftoetsen. “Eén van mijn fietsmakkers leidt de productieafdeling bij Indupol, een bedrijf dat gespecialiseerd is in composiet. Dat materiaal is goed bewerkbaar, voldoende sterk, weerbestendig en in relatief hoge mate brandwerend en vandaalbestendig. Mijn echtgenote boetseerde op basis van een echte slak een klein model in klei. Dan volgde daarvan een mal en de eerste cocon in polyester, met een likje verf om een idee te krijgen van hoe het eruit zou kunnen zien”, gaat hij verder.

Prinsenpark

Daarna wordt nagedacht over locaties en over de naam voor dit project. Dat wordt ghongha, zoals een slak in India genoemd wordt, als link naar de bakermat van de yoga (stilte, meditatie, …). Voor een eerste locatie komt hij via de gemeente Retie uit bij de directie van het Prinsenpark van de Provincie Antwerpen. Daar trekt hij met het schaalmodel in polyester en een projectfiche naartoe om het concept uit de doeken te doen. De match is er meteen want er zijn al plannen om themamomenten en -wandelingen te organiseren die o.m. in het teken van hoogsensitiviteit staan.

Het initiële schaalmodel wordt via 3D ingescand en vergroot tot een model van 3,4 m lang, 1,9 m hoog en 2,5 m breed. Via 18 patronen wordt de cocon laag voor laag in pur opgebouwd en tot een echte slak geboetseerd, met glasvezel en hars als stevige buitenlaag. Rond dat ‘moedermodel’ komt een mal in drie delen, waarin nadien nieuwe slakken gegoten kunnen worden.
Er zit veel symboliek in de ghongha. De deuropening wordt bv. niet tot aan de grond uitgesneden, zodat je als het ware over een drempel stapt, zowel naar binnen als buiten. Dat symboliseert de stap die nodig is om in jezelf te kijken of om je veilige cocon te verlaten. Iedereen heeft wel eens een moment waarop een stiltecocon van pas kan komen, al was het maar om even te vertragen.
 

Praktisch

De afgewerkte stiltecocon weegt pakweg 120 kg en heeft een draagkracht van 500 kg. Het deurtje heeft een slot zoals in een mobilhome. De ghongha in het Prinsenpark werd op een houten frame net onder het maaiveld vastgeschroefd, maar de constructie kan ook op andere ondergronden geplaatst worden. De cocon wordt in een binnen- en buitenkleur naar keuze gemaakt, inclusief montagegaten in de flensrand. Na afhaling kan de eigenaar zelf nog dingen toevoegen: : een bankje, verlichting, een antigrafitilaag, enz … Prijzen en eventuele extra’s zijn op aanvraag beschikbaar.

https://waarjewerkelijkademt.be/ghongha/

foto: Kristof Pattyn

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten