Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Goedkoper telefoneren tussen lidstaten

Na het wegvallen van de roamingtarieven voor mobiel surfen wordt het binnenkort ook goedkoper om van de ene naar de andere Europese lidstaat te bellen. Bedrijven die in verschillende lidstaten aanwezig zijn, maar ook burgers met familieleden of vrienden in het buitenland, kunnen zo heel wat besparen op hun telefoonrekening.

telefoneren europa
©beugdesign - stock.adobe.com

Concreet zal een telefoongesprek naar een andere lidstaat niet meer dan 19 cent per minuut en een sms 6 cent mogen kosten. De nieuwe tarieven treden in werking vanaf 15 mei 2019.

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die voorzitter is van de parlementaire commissie voor Consumentenbescherming, beschouwt dit als een belangrijke stap vooruit voor de consument. Door een lacune in de wetgeving was immers de absurde situatie ontstaan dat Europeanen die met vakantie waren in het buitenland zonder bijkomende kosten konden bellen naar elkaar. Maar als je van thuis naar je vakantiebestemming belde, liep de rekening snel hoog op. Europa zet dit nu dus recht.

Met deze wetgeving zet Europa tevens een belangrijke stap in de eenmaking van de digitale interne markt.  “Er wordt steeds meer handel gedreven tussen de Europese lidstaten. Voor bedrijven die in verschillende  lidstaten actief zijn, lopen de telecomkosten erg hoog op. Deze wetgeving belooft daarin verbetering te brengen”, aldus Anneleen Van Bossuyt.

5G

Europa zet tevens de uitbouw van een Europees 5G-netwerk (supersnel mobiel internet) in de steigers. Om 5G te laten slagen zijn afspraken nodig tussen de lidstaten. Allerlei nieuwe toepassingen, zoals artificiële intelligentie en zelfrijdende wagens, maken gebruik van snel mobiel internet.

Deze technologie moet vlot werken in de verschillende lidstaten en daarvoor zijn technische afspraken nodig. Anders bestaat het risico dat een zelfrijdende wagen bijvoorbeeld aan de Duitse grens opeens niet meer werkt omwille van andere protocollen. Een volwaardig Europees 5G-netwerk moet dergelijke situaties voorkomen.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten