Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Nu de omgevingsvergunning is afgeleverd, staan alle lichten op groen om in Halle een ecoduct over de Brusselse Ring ter hoogte van het Hallerbos te bouwen. De constructie wordt 65 m breed en komt in de plaats van de huidige brug over de Brusselse Ring. Niet alleen dieren, ook wandelaars en fietsers zullen dan veilig de andere kant van het bos kunnen bereiken. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft begin augustus een openbare aanbesteding uitgeschreven om in het najaar een geschikte bouwaannemer te selecteren. Omdat rekening wordt gehouden met het broedseizoen, zullen de werken waarschijnlijk meteen na de bouwvakatie van 2023 starten.

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos (2)
In een eerste fase wordt de huidige brug afgebroken waarvoor de snelweg één nacht volledig moet worden afgesloten. In een tweede fase volgt de bouw van de nieuwe constructie. Volgens de huidige planning zal het ecoduct in 2025 klaar zijn voor gebruik en wordt het leefgebied van de dieren in het Hallerbos vanaf dan een flink stuk groter. Het ruim 622 ha grote Hallerbos, bekend om de spectaculaire bloei van boshyacinten in het voorjaar, ligt ten zuiden van Brussel op de taalgrens. De Brusselse Ring doorsnijdt de zuidwestelijke flank. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Het ecoduct Hallerbos is het zevende ecoduct dat in Vlaanderen vorm krijgt. Het past in het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) dat twee jaar geleden van start ging. 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten