Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Groen licht voor westelijke strekdam Blankenberge

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het stadsbestuur van Blankenberge bereikten een akkoord over de bouw van een nieuwe strekdam aan de haven. Die komt er om de verzanding in de havengeul tegen te gaan. De werken starten ten vroegste in oktober 2023 en zullen ongeveer twee jaar duren.

Groen licht voor westelijke strekdam Blankenberge
Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust
Jaarlijkse stormen en een verhoogd zandtransport door sterke erosie van het strand van Wenduine leiden tot een snelle verzanding van de jachthavengeul. De strekdam moet, in combinatie met een bufferzone ten westen ervan, het langstransport van het zand beter tegenhouden. De nieuwe dam zal ongeveer 600 m lang zijn. Wandelaars zullen toegang hebben tot de eerste 180 m. 
 
De bovenkant van de strekdam blijft ook bij hoogwater en springtij steeds volledig zichtbaar voor het scheepvaartverkeer. Op de kop van de dam komt een nieuw havenlicht. Kleurengecodeerde boeien en buispalen moeten de scheepvaart geleiden. Het betonnen Westerstaketsel verdwijnt uiteindelijk helemaal. Het bestaande Oosterstaketsel met de originele en beschermde houten constructie blijft behouden.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten