Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Groene financiering voor groene investeringen van Luminus

Luminus heeft zijn eerste groene financiering ten belope van 100 M€ afgesloten, gekoppeld aan groene obligaties (Green Bonds) uitgegeven door de groep EDF. Het energiebedrijf wil zo een pioniersrol spelen in de energietransitie en de strijd tegen de klimaatverandering.

Groene financiering voor groene investeringen van Luminus

Met de fondsen wil Luminus zijn ambities inzake hernieuwbare energie financieren. Het eerste project dat op die manier gefinancierd wordt, is het windmolenpark van Turnhout. Later dit jaar zal Luminus nog investeren in het windmolenpark van Geel-West en de modernisering van de waterkrachtcentrale van Monsin

Transparantie

De markt van de groene obligaties kent momenteel een sterke groei. Projecten die voor deze financiering in aanmerking komen, moeten voldoen aan verschillende criteria en aan een concreet kader. De emittent moet volledige transparantie waarborgen voor de criteria en het selectieproces van de projecten. Een onafhankelijke toezichthouder bewaakt het hele proces.

Zo mogen de fondsen uitsluitend worden gebruikt voor de financiering van nieuwe projecten op het vlak van hernieuwbare energie. Elk project moet ook voldoen aan strenge maatschappelijke en ecologische criteria om in aanmerking te komen. De projecten zijn in overeenstemming met het Green Bond Framework van EDF.

“Met dit kredietinstrument versterkt Luminus zijn engagement om te investeren in hernieuwbare energie in België”, stelt Agnès Butterlin, CFO van Luminus.

Marktleider

Luminus is vandaag al marktleider inzake onshore windenergie en waterkracht met 190 windmolens, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 450 MW. Eind dit jaar moet dat oplopen tot meer dan 500 MW. Luminus blijft natuurlijk ook investeren in zijn gascentrales. Deze bieden de nodige flexibiliteit om het intermitterende karakter van groene energie op te vangen.

Luminus-CEO Gregoire Dallemagne.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten