Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Heraanleg Ninoofsepoort duurt een jaar

De heraanleg van de Ninoofsepoort in Brussel is deze week gestart. Na de vernieuwing van de tramsporen door de MIVB zal Beliris de wegenis herstructureren. Deze werken zullen ongeveer een jaar duren. De wegenwerken verlopen in verschillende fases.

ninoofsepoort

Er wordt gestart met de Ninoofsesteenweg ter hoogte van tramhalte Driehoek zodat dit belangrijke knooppunt zo snel mogelijk kan worden geopend voor het verkeer. De omleidingen zullen korter worden naarmate de opeenvolgende fases worden afgerond.

Vanaf juli zal het kruispunt met de Ninoofsesteenweg en de Mariemontkaai opnieuw opengesteld worden en mag het verkeer richting Weststation door de bouwwerf rijden. In oktober zullen de Ninoofsesteenweg, de Koolmijnenkaai en de Delaunoystraat volledig heropend worden. Eind dit jaar zullen de werken aan de kant van Molenbeek volledig beëindigd zijn, waarna de werkzaamheden aan de Kleine Ring worden aangevat. Halverwege 2018 zal het herinrichtingsproject volledig afgerond zijn. Door slecht weer of onvoorziene omstandigheden kan deze planning nog wijzigen.

Na de heraanleg zal er één groot kruispunt met verkeerslichten zijn op de Kleine Ring in plaats van drie. De Ninoofsesteenweg zal rechtdoor lopen tot aan de Octrooipaviljoenen. Het deel langs het kanaal wordt heringericht als fiets- en voetgangerszone. Daarnaast worden overal fietspaden en brede voetpaden aangelegd. Deze ingrepen leveren een vlottere verkeersstroom op en elimineren de gevaarlijke punten voor de zwakke weggebruikers. Voorts wordt het Ninoofseplein ingericht als een kwaliteitsvolle publieke ruimte met een fontein.

Tot slot zal de publieke ruimte verfraaid worden met een nieuw park, wat een grote meerwaarde is in deze dichtbevolkte buurt met weinig groen. Leefmilieu Brussel, die in de herfst 2016 verschillende participatieve workshops organiseerde, zal een wijziging van de bouwvergunning aanvragen op basis van de nieuwe plannen voor het park. De werken voor het park zouden in de tweede helft van 2018 moeten beginnen.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten