Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Historische hangbrug in stadspark Antwerpen weer in gebruik

De 150 jaar oude witte hangbrug in het Antwerpse stadspark is volledig gerestaureerd. Na negen maanden zijn de stellingen met witte folie weggehaald en kunnen bezoekers opnieuw flaneren over de prachtige smeedijzeren brug. De werken werden uitgevoerd door Monument Goedleven nv.

Historische hangbrug in stadspark Antwerpen weer in gebruik_copyright_Dries_Luyten (1)
De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig ontwierp het Stadspark in 1868. De hangbrug die in 1869 werd voltooid, is gemaakt van smeedijzer en aan de uiteinden voorzien van kunstmatige rotsen.
 
In 1970 onderging het beschermde monument een eerste restauratie. Nu, nog eens 50 jaar later, waren er opnieuw tekenen van slijtage en was een tweede restauratie nodig. De restauratiewerken, die in februari van dit jaar begonnen, zijn nu afgerond.

Totaalrestauratie

Eerst werd de volledige constructie gezandstraald en voorzien van een anticorrosie-laag. Daarna werden de verschillende onderdelen van de brug losgemaakt, gecontroleerd en waar nodig hersteld. Tot slot kreeg het sierlijke smeedwerk drie verflagen. Ook het houten brugdek werd volledig vernieuwd.
 
“Deze brug is voor veel Antwerpenaars een stukje persoonlijke geschiedenis. Ze prijkt in menig familie-fotoalbum, niet zelden gespreid over verschillende generaties. Het is voor vele mensen een emotionele en persoonlijke landmark. Dat willen we veilig stellen voor de volgende generaties”, zegt schepen van Patrimonium Fons Duchateau, tevens voorzitter van AG VESPA.
 
Ook de toestand van de rotsblokken onder en rond de brug is in kaart gebracht. Stukken die echt niet meer in orde waren en dreigden te vallen, zijn al weggehaald. In een volgende fase worden ontbrekende rotsen vervangen door nieuwe stukken in natuursteen. Waar nodig zal ook de hechting van de rotsen worden verbeterd.

Mini-expo

Om de opening van de gerestaureerde brug in de kijker te zetten, organiseren AG Vespa en het district Antwerpen een mini-expo in het park. Het thema is ‘De Keiligbrug doorheen de jaren’. In augustus werd een oproep gelanceerd om foto’s van of op de brug door te sturen.
 
Samen met historische foto’s tonen deze inzendingen de brug doorheen de tijd. Parkbezoekers kunnen tot 15 januari genieten van het beeldmateriaal op deze mini-expo.
Foto’s:  © Dries Luyten/AG Vespa
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten