Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Houten fietsbrug geïnstalleerd over het Vierarmenkruispunt

De Werkvennootschap manoeuvreerde vorig weekend een unieke houten kokerbrug over het Vierarmenkruispunt in Tervuren. De brug is 67,5 meter lang en bestemd voor fietsers en voetgangers.

BKBC - 2024-09-30T160039.598
De Werkvennootschap / Viabuild

Om 67,5 m zonder pijler te overbruggen werd gekozen voor een houten kokerconstructie. Dankzij de keuze voor hout als circulair bouwmateriaal is het bouwwerk zo goed als CO2 neutraal. Het ontwerpen, bouwen en plaatsen van een volledig houten brug is uniek in België. Want het bouwwerk moet natuurlijk voldoende stevig zijn én goed bestand tegen de regen, zodat het hout niet begint te rotten.

Het plaatsen van deze brug was een huzarenstukje. Het gezamenlijk gewicht van het kunstwerk én van de technische machines moest minutieus afgestemd worden op de draagkracht van de ondergrond. De initiële planning voorzag de plaatsing dit voorjaar. Tijdens een het uitvoeren van de nodige controles werd echter besloten om bijkomende veiligheidstesten uit te voeren. Ook de initiële methode om de brug te plaatsen werd opnieuw geëvalueerd. Dit alles nam de nodige tijd in beslag.

De fiets- en voetgangersbrug maakt deel uit van de fietssnelweg F29 tussen Leuven en Brussel en een onderdeel van het programma ‘Werken aan de Ring’. 

BKBC - 2024-09-30T160105.302
De Werkvennootschap / Viabuild
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten