Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Hydraloop recycleert 85% van huishoudelijk grijs afvalwater

Water is kostbaar, dat weten we allemaal. En water zal de komende jaren door de klimaatverandering en de steeds warmere en drogere zomers nog schaarser én duurder worden. Het is dus belangrijk dat we spaarzaam omspringen met water. De Hydraloop, een systeem dat tot 85% van het huishoudelijk grijs afvalwater recycleert, kan daarbij helpen. Het systeem werd zopas door Ecopuur voor het eerst in België geïnstalleerd in een nieuwbouwwoning in Grimbergen.  

Hydraloop Ecopuur
“De waterstress in Vlaanderen is even groot als in Zuid-Europa. Nochtans hebben we niet hetzelfde klimaat. De hoge bevolkingsdichtheid op een kleine oppervlakte en veel verharding liggen aan de basis van de grote waterstress in Vlaanderen. We verbruiken op jaarbasis iets minder dan 400 miljoen m³ leidingwater. De huishoudens nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening. De Vlaming verbruikt dagelijks 114 liter leidingwater. Maar eigenlijk hebben we maar in 50 tot 60% van de gevallen water met een drinkwaterkwaliteit nodig”, vertelt Marjoleine Weemaes, R&D Manager bij Aquafin.
 
Oplossingen zijn de opvang en het hergebruik van regenwater, iets wat al vrij goed ingeburgerd is in Vlaanderen én verplicht bij nieuwbouw, en voor bepaalde toepassingen gebruik maken van grijs afvalwater.
 
“Afvalwater wordt technisch opgesplitst in grijs en zwart afvalwater. Dat laatste is bv. het water dat van het toilet komt. Dat vertegenwoordigt ongeveer 25% van het totale afvalwater. Met grijs water bedoelen we water dat afkomstig is van de douche, het bad of de wasmachine. Als we die 75% van het afvalwater kunnen hergebruiken, dan kunnen we flink besparen op onze water- én energiefactuur”, aldus nog Marjoleine Weemaes.
 
 
Voor het hergebruik van het grijs huishoudelijk afvalwater komt Hydraloop in beeld. “Hydraloop is een volautomatisch, zelfreinigend systeem dat bad-, douche- en wasmachinewater zuivert, zodat het opnieuw kan worden gebruikt voor het toilet, de wasmachine, het zwembad en de tuin. Het systeem werkt zonder filter – weinig onderhoud! – maar combineert vijf technologieën om vuil, zeep en andere deeltjes uit het water te verwijderen. Het gezuiverde water wordt daarna gedesinfecteerd met uv-licht. Het hele systeem is via wifi verbonden met een centrale server die nagaat of alles goed werkt. De eigenaar kan het systeem bedienen met een app”, somt Arthur Valkieser, CEO van Hydraloop, de voordelen van het systeem op. Het hele systeem gaat minstens 20 jaar mee en betaalt zichzelf in minder dan 10 jaar terug.
 
Hydraloop mikt vooral op de nieuwbouwmarkt, maar kan ook toegpast worden bij grondige renovaties. De reguliere versie is geschikt voor een gezin van vier personen. Er komt eind dit jaar ook een kleinere versie voor flats op de markt. Wie een grotere installatie nodig heeft (bv. sportclubs, …), kan een aantal units in cascade plaatsen.
 
Ecopuur plaatste de eerste Hydraloop in België in een nieuwbouwwoning in de nieuwe wijk Klein Meerken in Beigem (Grimbergen). Het bedrijf is een dochterbedrijf van projectontwikkelaar Durabrik, maar dat wil niet zeggen dat de woningen in alle toekomstige Durabrik-wijken standaard uitgerust zullen zijn met Hydraloop. 
 
“Durabrik zal de woningen Hydraloop-klaar gaan bouwen, maar de bouwheer heeft de vrije keuze of hij het systeem al dan niet wil installeren. Kan of wil hij dat vandaag (nog) niet, misschien dan wel over enkele jaren”, besluit Joris Haems, directeur van Ecopuur.
 
Het standaard Hydraloop-systeem kost 3.500 € zonder btw. Daar komen nog de installatiekosten bij.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten