Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Infrabel schuift 600 ton zware tunnel onder de sporen

Spoorwegbeheerder Infrabel plaatste onlangs in de Hefveldstraat in Hasselt een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder de sporen. De 600 ton zware tunnel werd minutieus op zijn juiste plaats geschoven met behulp van een speciale schuifinstallatie.

infrabel hoofdfoto
Foto’s: Bart Van Tricht.

De toekomstige fiets- en voetgangerstunnel is 25 m lang, 5 m breed en 3 m hoog; dit zijn de binnenafmetingen.



Het hele karwei is perfect verlopen en kon zelfs enkele uren vroeger dan gepland starten omdat de werkzaamheden voorop lagen op het schema. In slechts 80 minuten tijd werd de toekomstige fiets- en voetgangerstunnel over een afstand van ongeveer 30 m naar zijn definitieve plaats geschoven. Dit gebeurde met een speciaal schuifinstallatiesysteem: acht verticale zuigers tilden de tunnel op naar een metalen ‘glijbaan’ en twee horizontale hydraulisch aangedreven zuigers zorgden ervoor dat de tunnel tot zijn eindpunt kon voortschuiven. Tientallen geïnteresseerde buurtbewoners kwamen een kijkje nemen tijdens deze spectaculaire schuifoperatie.



De tunnel wordt in gebruik genomen tijdens de zomer van 2018 en vervangt dan de bestaande overweg Hefveldstraat op de spoorlijn Hasselt - Sint-Truiden - Landen. Tot dan blijft deze overweg open voor fietsers en voetgangers. De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel moet zorgen voor een nog hogere veiligheid voor de weggebruikers en het treinverkeer. De investering bedraagt ongeveer 1,4 miljoen €.


 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten