Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Ingelmunster krijgt nieuwe fiets- en voetgangersbrug

Omdat de oude Lysbrug over het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster in slechte staat was, werd deze in 2021 afgebroken. Intussen is er een ontwerp voor een nieuwe fiets- en voetgangersbrug dat onlangs officieel door de Vlaamse Waterweg werd voorgesteld. Daarin staan comfort en veiligheid van de actieve weggebruikers centraal.

Lysbrug Ingelmunster
De Vlaamse Waterweg

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug wordt een stalen vakwerkbrug met V-vormige landhoofden, een totale overspanning van ongeveer 63 meter tussen de oplegpunten en een brugdekbreedte van 3,7 meter. Het wordt een exemplaar met een doorvaarhoogte van zeven meter zodat schepen met drie lagen containers gemakkelijk kunnen passeren. De nieuwe brug komt ter hoogte van het park. Op beide oevers wordt met fietslussen gewerkt: zo wordt een minimum van ruimte ingenomen en de hellingsgraad beperkt. Omdat de noordelijke oever overstromingsgevoelig is, wordt de toerithelling daar op pijlers gebouwd. Op de zuidelijke oever wordt deze op de talud geïnstalleerd. De fietslussen krijgen lichte leuningen, een start- en stopstrook en rustzones waar de hellingsgraad beperkter is. 

Tussen de verschillende elementen wordt beplanting voorzien. Voetgangers krijgen toegang tot de brug via trappen die tussen de pijlers doorlopen. Aan de zuidelijke oever wordt - naast de toerithelling - een voetpad voorzien. Zo krijgen voetgangers een veilige doorsteek van de Zuidkaai naar de Vaarstraat. Ook de wegenis wordt aangepast: er komen veilige aansluitingen met de fietspaden, en aan de Kanaalstraat is aan beide kanten een aanzet voor fietssuggestiestroken voorzien. 

De kosten van dit alles worden op 4,5 miljoen euro (excl. btw) geraamd en zullen door De Vlaamse Waterweg worden gefinancierd. Weliswaar staat de gemeente Ingelmunster in voor de zone van bomen die zullen worden gecompenseerd. Het project maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat steun van de Europese Unie geniet. Nog dit jaar start de aanbestedingsprocedure voor het aanstellen van een aannemer. Naar verwachting zullen de werken in 2024 kunnen starten. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten